Behandeling hartklepaandoeningen met TAVI sterk verbeterd

0
846
Ziekere en oudere patiënten worden met steeds beter resultaat geholpen

Mensen die in Nederland een nieuwe hartklep krijgen, worden steeds beter geholpen. In de afgelopen vijf jaar is het percentage dat in de eerste vier maanden na de operatie overleed gedaald van 5.3% naar 2.8%. Tegelijkertijd kunnen door verbetering van technieken patiëntengroepen geholpen worden die voorheen onbehandelbaar waren. Dit blijkt uit cijfers die de Nederlandse Hart Registratie (NHR) deze week presenteerde rondom als onderdeel van het ‘Building networks to improve outcomes’, dat de NHR in samenwerking met NVVC Connect organiseert.

Aortakleplijden is de meest voorkomende hartaandoening in Nederland. Onbehandeld aortakleplijden is dodelijker dan veel vormen van kanker. De gemiddelde leeftijd van mensen die een nieuwe hartklep krijgen, is toegenomen van 72 jaar in 2013 naar 75 jaar in 2017. Uit de gegevens blijkt verder dat patiënten gemiddeld zwakker zijn. Oudere en zieke patiënten kunnen vanwege hun conditie vaak niet geholpen worden met een open hart operatie. Voor deze groep is de zogehete TAVImethode ontwikkelt. Hierbij krijgt een patiënt de nieuwe hartklep via een katheter. Patiënten die voorheen onbehandelbaar waren, kunnen nu toch geholpen worden. Hierdoor is het aantal mensen dat een nieuwe klep krijgt gestegen; van 2662 in 2013 naar 3699 in 2017.

TAVI

De TAVI is in het begin van dit decennium geïntroduceerd en is sindsdien verder verbeterd. ,,De introductie en doorontwikkeling van nieuwe behandeltechnieken biedt nieuwe mogelijkheden. Eerst werden alleen patiënten die vanwege hun gesteldheid niet geopereerd konden worden via een TAVI behandeld. Nu hebben bredere patiëntengroepen er baat bij. Er blijft ook een groep patiënten voor wie een open hart operatie de beste behandeling is.’’, aldus Prof. Dr. J. Maessen, bestuursvoorzitter van de NHR.

Kwaliteit van Leven & Value Based Health Care


In het Value Based Health Care (VBHC) programma dat de NHR in opdracht van de deelnemende ziekenhuizen uitvoert, wordt ook de kwaliteit van leven van patiënten na een hartingreep onderzocht. De kwaliteit van leven van patiënten is een jaar na de behandeling significant beter dan voor de behandeling. Dit geld voor fysiek én psychisch functioneren. Circa 20% van de behandelde patiënten rapporteert een jaar na de behandeling een minder goede kwaliteit van leven. In de komende jaren willen de NHR en de Nederlandse hartcentra samen dit percentage naar beneden brengen.

De NHR ondersteunt artsen in de hartzorg bij het bewaken en verbeteren van kwaliteit van zorg. De artsen registreren kwaliteitsgegevens en sturen die naar de NHR. De NHR controleert deze data en voert analyses uit die artsen gebruiken om de kwaliteit van zorg te monitoren en waar mogelijk verder te verbeteren. De resultaten worden jaarlijks rond het NHR symposium gepubliceerd. Door het jaar heen organiseert de NHR vergaderingen waarin de ziekenhuizen hun resultaten onderling bespreken, zodat aan de hand van ‘best practices’ verbetertrajecten ingezet kunnen worden. Zo levert de NHR een bijdrage aan de kwaliteit van de hartzorg in Nederland.

Bron: NHR

Vorig artikelArduin locatie Aagtekerke voldoet aan aanwijzing
Volgend artikelTV-serie #jesuisdepri winnaar MIND Antonie Kamerling Award 2018
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.