Zorg IT-leveranciers gaan decentraal communicatienetwerk voor zorg realiseren

Array

Stichting Nuts oplossing voor veilige en snelle gegevensuitwisseling tussen alle Nederlandse zorgverleners
Stichting Nuts is een initiatief van Avinty, Caren, GeriMedica, Intramed, Miles Ahead, Nedap, OZO verbindzorg, Stichting Privacy by Design, Quli en Vital Health. Samen willen zij een decentraal, open source communicatienetwerk voor de zorg realiseren. De stichting wil een infrastructuur bouwen waarmee alle losse communicatie- en datasystemen in de zorg met elkaar verbonden kunnen worden.

Gemakkelijk en veilig uitwisselbaar

Van ziekenhuis en fysiotherapeut tot thuiszorgorganisatie en geestelijke gezondheidszorg. Nuts wil mogelijk maken dat patiëntgegevens gemakkelijk en veilig uitwisselbaar zijn tussen alle zorgverleners in Nederland. Ook vindt de stichting het belangrijk dat de patiënt volledige controle heeft welke data hij met welke zorgverlener deelt.

Zonder commercieel oogpunt

Mark Weernink, mede-initiatiefnemer van Stichting Nuts: “Nu verloopt uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners veelal nog per fax en email. In deze tijd van technologische mogelijkheden is het essentieel dat er een communicatienetwerk komt dat zorgverleners veilig met elkaar verbindt. Vanuit onze expertise vinden wij dat dit een systeem moet zijn zonder commercieel oogpunt en zonder extra kosten voor de patiënt. Een netwerk waarbij gegevens eigendom blijven van de patiënt en worden beheerd door de betrokken zorgverleners. Het dossier van de patiënt wordt dus uitdrukkelijk niet opgeslagen in het netwerk. Er zijn geen externe softwarepartijen betrokken die gegevens kunnen inzien of beheren. De regie moet kunnen liggen bij de patiënt die via een online portal de privacy van de persoonlijke medische gegevens kan beheren.”

Markt op scherp

Stichting Nuts realiseert zich dat dit initiatief de markt op scherp zal zetten. “Een open communicatienetwerk stimuleert de creativiteit en innovatie in de zorg-ICT markt. Met behoud van privacy kunnen gegevens moeiteloos uitgewisseld worden. Wanneer straks een kritieke massa zorgsystemen verbonden is, kunnen zorgverleners hun ICT-keuzes baseren op het systeem dat voor hen het beste is. Beperkte keuze in softwaresystemen om te kunnen samenwerken is dan verleden tijd. Patiënten kunnen op hun beurt de e-health oplossing kiezen die het beste bij hen past. Zij kunnen iedere behandelaar zelf toestemming geven hun data in te zien. Wat ons betreft wordt dit hoog tijd. In de 21e eeuw vinden wij dat het vanzelfsprekend moet zijn dat er zorgvuldig met zorggegevens wordt omgegaan. Ook moeten dossiers beschikbaar zijn op cruciale momenten.” aldus Tim Franssen, mede-initiatiefnemer Nuts.

Over Stichting Nuts
Nuts is op zoek naar zorgverleners, softwareontwikkelaars en andere organisaties die zichzelf herkennen in de visie van Nuts en zich willen aansluiten om mee te werken aan dit initiatief. De position paper en het manifest zijn te lezen via https://nuts.nl. Stichting Nuts is een samenwerkingsverband dat tot op heden bestaat uit de volgende partijen: Avinty, Caren, GeriMedica, Intramed, Miles Ahead, Nedap, OZO verbindzorg, Stichting Privacy by Design, Quli en Vital Health. Het doel van de stichting is een decentraal communicatienetwerk in de zorg te realiseren waarbij gegevens gemakkelijk, veilig en snel uitgewisseld kunnen worden tussen alle Nederlandse zorgverleners.

Bron: Stichting Nuts

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen