Bristol-Myers Squibb neemt Celgene voor 65 miljard euro over

0
1048

De overname van Celgene door farmareus Bristol-Myers Squibb voor 65 miljard euro, een van de grootste overnames in de farmaceutische industrie ooit. Door de overname ontstaat een farmareus op het gebied van de oncologie en inflammatoire ziekten. Bristol-Myers Squibb (BMS) maakte donderdagmiddag samen met Celgene de overname bekend in een gezamenlijke verklaring.

De besturen van BMS en Celgene hebben de overname goedgekeurd. De deal wordt afgehandeld in zowel contanten als aandelen. BMS betaalt bijna €90 euro per aandeel voor Celgene, ongeveer 51 procent hoger dan de gemiddelde aandelenprijs van afgelopen maand. Als de overname doorgaat is het één van de grootste farma-deals ooit.

Portfolio

Beide bedrijven hebben samen negen medicijnen die op zichzelf goed zijn voor 1 miljard dollar omzet. BMS (omzet: 20,8 miljard dollar in 2017) is het bekendst om zijn medicijn Opdivo voor immuuntherapie. Celgene (omzet: 13 miljard dollar in 2017) verkoopt onder andere Revlimid tegen heamatologische kanker. Bristol-Myers Squibb produceert middelen tegen kanker, inflammatoire ziekten, hart- en vaatziekten. Celgene maakt medicijnen tegen verschillende vormen van kanker, psoriasis en reuma.

Als de deal later dit jaar wordt afgerond, bezitten de aandeelhouders van BMS naar verwachting 69 procent van het nieuw ontstane bedrijf, de overige 31 procent komt in handen van de aandeelhouders van Celgene, schrijven de twee bedrijven. Door de overname hoopt het concern ‘op korte termijn’ zes nieuwe medicijnen uit te brengen, waarmee het een extra omzet van 15 miljard verwacht te behalen.

Checkpointremmers

BMS is daarnaast in Nederland bekend als financier van het Antoni van Leeuwenhoek onderzoek naar checkpointremmer. Checkpointremmers, die afweercellen van patiënten aanzetten om tumorcellen op te ruimen, worden gezien als de kankergeneesmiddelen van de toekomst. De ontdekkers van deze geneesmiddelen ontvingen in oktober de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Ook investeerde BMS in het Gooise investeringsfonds BioGeneration Ventures (BGV), dat zich richt op beginnende biotechbedrijven in vooral de Benelux.

(finanzen.nl/AFN) – De Amerikaanse biotechnoloog Celgene wordt voor 74 miljard dollar overgenomen door farmaceut Bristol-Myers Squibb. De deal behoort tot de grootste overnames in de biotech- en farmaciesector ooit.

De aandelen van beide bedrijven kregen klappen in 2018. De aandelen van Bristol-Myers daalden afgelopen jaar met meer dan 15 procent, de aandelen van Celgene leverde 39 procent in.

De deal wordt afgehandeld in aandelen en contanten. De aandeelhouders van Bristol-Myers Squibb zullen circa 69 procent van het fusiebedrijf bezitten en de aandeelhouders van Celgene krijgen de rest. Er wordt verwacht dat de samenvoeging van beide bedrijven zal leiden tot financiële voordelen van 2,5 miljard dollar in 202 De overname is nog geen gelopen race. Hij moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders en aandeelhouders.

Bron: AFP

Vorig artikelZes procent nooit op internet
Volgend artikelMC Slotervaart was niet toekomstbestendig door falend bestuur
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.