MC Slotervaart was niet toekomstbestendig door falend bestuur

0
1066

Het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen bleken niet toekomstbestendig genoeg, hetgeen uiteindelijk leidde tot hun faillissement. De zorgverzekeraars hielden het MC Slotervaart jarenlang overeind. Tót het moment dat het ook maatschappelijk gezien, niet meer verantwoord was om premiegeld van onze verzekerden hiervoor te gebruiken. De crisis die met name in Slotervaart ontstond was door niemand voorzien en door verzekeraar Zilveren Kruis ook zeker niet gewild.

Van Diemen: Hoe is het mogelijk dat de verantwoordelijke ziekenhuisbestuurders MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen niet in staat zijn geweest het scenario te voorkomen zoals dat zich heeft voorgedaan?

De beelden van patiënten die in allerijl moesten worden verkast, wekten alom onbegrip en woede. Ook bij Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ze heeft er slecht van geslapen, zegt Ronnie van Diemen in het FD. Hoe is het mogelijk dat de verantwoordelijke ziekenhuisbestuurders niet in staat zijn geweest het scenario te voorkomen zoals dat zich heeft voorgedaan? Zo plotseling, met zulke nare gevolgen voor kwetsbare mensen die op dat moment in het ziekenhuis lagen.

Onterechte voorschotten, niet of te laat terugbetaald

Volgens Zilveren Kruis kampte het Slotervaart de afgelopen jaren met teruglopende patiëntenaantallen, waardoor de verzekeraar stelselmatig te hoge voorschotten gaf aan het ziekenhuis. Het Slotervaart is jarenlang de hand boven het hoofd is gehouden met te ruime financiële voorschotten en steeds werd door de vingers werd gezien dat er niet of veel te laat werd terugbetaald.
 
Het was een onwenselijke situatie, die vroeg of laat moest worden beëindigd, zegt Fijneman in december in een uitvoerige reconstructie in Het Parool. Dat zelfs een noodplan voor sluiting van het ziekenhuis binnen enkele maanden (een ‘zachte landing’) niet in aanmerking kwam voor financiering, lag volgens Fijneman aan de slechte onderbouwing. Alle verzekeraars afzonderlijk zeiden daar nee tegen dat plan.


Vorig artikelBristol-Myers Squibb neemt Celgene voor 65 miljard euro over
Volgend artikelStoppen met roken in 2019 betekent fors premiebesparen in 2021
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.