
Leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker onder druk
ArrayPetitie aan woordvoerders zorg Tweede kamer
Stichting Jong en Kanker en het Nationaal AYA ‘Jong en Kanker’ Platform overhandigen dinsdag 15 januari een petitie aan de leden van de vaste commissie Zorg van de Tweede Kamer. Zij pleiten hierin voor structurele financiering van leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker. Deze zorg voor deze jongvolwassenen bij ziekenhuizen aangesloten bij het AYA-platform staat onder grote druk vanwege een gebrek aan financiering. Zonder structurele financiering zal deze zorg in de nabije toekomst niet meer haalbaar zijn.
AYA met kanker
Jongvolwassenen met kanker, in de leeftijd van 18-35 jaar, worden ook wel AYA’s (Adolescents and Young Adults) genoemd. Jaarlijks zijn er ongeveer 2.700 nieuwe AYA’s in Nederland. Leeftijdsspecifieke zorg door ziekenhuizen aangesloten bij het AYA-platform draagt bij aan betere kwaliteit en levensverwachting van jongvolwassenen met kanker. Bovendien is er een maatschappelijk belang: AYA-zorg vanaf diagnose voorkomt later zorgconsumptie en de AYA is in zijn kracht gezet om mee te doen in de maatschappij.
Leeftijdsspecifieke zorg nodig
Jonge mensen met kanker staan voor grote problemen. Studies moeten vaak worden onderbroken en verwachtingen bijgesteld, maatschappelijke carrières worden afgebroken en relaties komen onder spanning te staan. Tot overmaat van ramp kunnen veel behandelingen tegen kanker invloed hebben op de vruchtbaarheid. Aandacht voor leeftijdsspecifieke zorgbehoeften van de jongvolwassenen, aangaande vruchtbaarheid, seksualiteit en psychosociale problemen is nodig!
AYA’s krijgen in Nederland nog vaak dezelfde behandeling als oudere patiënten met een zelfde type kanker. Echter, bij jonge mensen met kanker zijn er regelmatig specifieke tumoreigenschappen. Als de behandeling daar niet op wordt afgestemd, krijgen AYA’s niet de beste kans op genezing.
De AYA-poli teams en AYA-Kenniscentra binnen regionale netwerken kunnen hierin het verschil maken. De multidisciplinaire integrale AYA-zorg die hier vanaf diagnose wordt geboden is onmisbaar. Maar deze AYA-poli teams kunnen hun werk niet goed uitvoeren omdat er een gebrek is aan structurele financiering van de integrale zorg voor jonge mensen met kanker.
Structurele financiering
Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform vraagt in de petitie om actie van de minister voor een effectief en toekomstbestendig plan voor financiering van AYA-zorg en de organisatie van het AYA-platform in Nederland. De huidige financiering van ziekenhuiszorg biedt zorgverzekeraars geen mogelijkheid om leeftijdsspecifieke zorg te vergoeden. Daarom is een specifieke regeling voor zorg voor AYA’s nodig. Daarbij moet er een goede afstemming zijn met de Nederlandse Federatie van Universitaire Medisch Centra (NFU), algemene ziekenhuizen (NVZ) en zorgverzekeraars.
Bron: IKNL