Europese steun voor ontwikkeling zorg Isala

0
1048
Ondertekening overeenkomst EIB en Isala met v.l.n.r. Hans Naudts (Europese Commissie), Gemma Feliciani (EIB) en Roel Venema (Isala)
Ondertekening overeenkomst EIB en Isala met v.l.n.r. Hans Naudts (Europese Commissie), Gemma Feliciani (EIB) en Roel Venema (Isala)

Isala heeft een overeenkomst gesloten voor een lening van 150 miljoen euro met  de Europese Investeringsbank (EIB). Bestuursvoorzitter Rob Dillmann: ‘Dankzij dit bedrag kunnen we de komende jaren de zorg in de eigen regio waarborgen en verder door ontwikkelen.’ Zo gaat Isala het geld onder meer gebruiken voor de nieuwbouw in Meppel en voor meer eHealth toepassingen in de zorg. Dillmann: ‘Daarnaast gaan wij ons nieuwe elektronisch patiëntendossier verder ontwikkelen en onze bestaande gebouwen toekomstbestendig maken.’

Ondertekening overeenkomst EIB en Isala met v.l.n.r. Hans Naudts (Europese Commissie), Gemma Feliciani (EIB) en Roel Venema (Isala)
Ondertekening overeenkomst EIB en Isala met v.l.n.r. Hans Naudts (Europese Commissie), Gemma Feliciani (EIB) en Roel Venema (Isala)

Samenwerking

Isala is één van de eerste top klinische  ziekenhuizen in Nederland dat in aanmerking komt voor een lening van de EIB.  “En verreweg met het grootste bedrag”, zegt Roel Venema, lid Raad van Bestuur. “Wat deze lening ook speciaal maakt, is de samenwerking met de bestaande financiers van Isala. Dit zijn ons bankenconsortium (Rabobank, ABN-AMRO en BNG), het Waarborgfonds voor de Zorg (WFZ) en niet te vergeten ons eigen Medisch Specialistisch Bedrijf Isala. Met deze partijen en de EIB hebben wij veel samen om tafel gezeten om deze nieuwe financiering definitief te kunnen maken. Deze samenwerking is prima gegaan. Daar ben ik echt trots op.’ ‘Daar sluit ik mij graag bij aan’, zegt Dillmann. ‘Nu deze lening een feit is, kunnen wij dus de komende jaren duurzame zorg in de regio waarborgen en verder ontwikkelen. Belangrijk in een tijd, waarin wij steeds ouder worden en meer mensen zorg nodig hebben.“

“De gezondheidszorg staat nooit stil”, stelt EIB president Werner Hoyer, “en ziekenhuizen zullen moeten blijven investeren om met hun tijd mee te gaan. Goede gezondheidszorg is een van de redenen waarom Nederland zo’n hoge levensverwachting heeft. De Europese Investeringsbank, wiens doelstelling het is om mensenlevens in heel Europa te verbeteren, is blij dit project te kunnen steunen.”

Op de vraag of 150 miljoen euro extra lenen wel verantwoord is in deze tijd, zijn Venema en Dillmann duidelijk. “Absoluut. Aan deze lening ligt een uitgebreide businesscase  ten grondslag. Het is een verantwoorde investering. Voordeel van een lening bij de EIB is dat de voorwaarden bijzonder gunstig zijn, zoals een langere looptijd, veel flexibiliteit en een relatief lage rente.”

EU-Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis zei: “Het welzijn en de gezondheid van Europese burgers is voor mij van uitermate groot belang, en ik geloof dat we een gedeelde verantwoordelijkheid hebben om hier zorg voor te dragen. Ik ben dan ook verheugd met de investering in het Isala Ziekenhuis, omdat het laat zien hoe het Junckerplan een rol speelt bij het verbeteren van de zorgkwaliteit en behandelingen voor patiënten, door het moderniseren van de zorg met eersteklas machines, eHealth-diensten en nieuwe technologieën. Ik hoop in de nabije toekomst nog meer Junckerplanprojecten te zien die investeren in zorg en de promotie van zorg, met het oog op het gezonder maken van Europese burgers.”

Artist impression nieuwbouw locatie Isala Diaconessenhuis Meppel
Artist impression nieuwbouw locatie Isala Diaconessenhuis Meppel

Achtergrondinformatie

De Europese Investeringsbank (EIB) is de instelling van de Europese Unie voor langlopende leningen; haar aandelen zijn in handen van de lidstaten. De EIB stelt langlopende financieringen beschikbaar voor gedegen investeringen die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de EU. Vorig jaar verstrekte de EIB zo’n 2,18 miljard euro voor projecten in Nederland. De EIB-lening aan Isala valt onder het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), de hoofdpijler van het Investeringsplan voor Europa, ook wel het ‘Juncker Plan’ genoemd.

Het doel van het Investeringsplan voor Europa is de Europese investeringen aan te zwengelen om groei en banen te creëren. Dat gebeurt door bestaande en nieuwe financiële middelen beter te benutten, investeringsbelemmeringen weg te nemen en aan investeringsprojecten technische ondersteuning en zichtbaarheid te verlenen.

Bron: Isala

Vorig artikel“Gezondheidsinformatie houdt geen gelijke tred met reislustige Belg”
Volgend artikelIGJ: Last onder dwangsom voor Anemoon bv
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.