Nieuwe operatietechniek voor meer handfunctie bij dwarslaesie patiënten

Twents team voor neurohandchirurgie omarmt nieuwe operatietechniek voor meer handfunctie bij dwarslaesie patiënten

Het Twentse team voor neurohandchirurgie gaat een nieuwe behandeling aanbieden voor dwarslaesie patiënten. Door middel van een operatie waarbij zenuwen worden verplaatst, kan de handfunctie van deze patiënten worden verbeterd. Deze veelbelovende operatie wordt in Nederland nog nauwelijks bij mensen met een dwarslaesie uitgevoerd. Het neurohandchirurgie team in Twente bereidt zich momenteel voor om met deze operatie te kunnen starten.

Operatietechniek

Wereldwijd gerespecteerd handchirurg professor Fridén, werkzaam in het Zwitserse Nottwil, heeft al veel ervaring opgedaan met deze operatietechniek. Hij komt deze week naar Enschede om het team te trainen en samen met hen een aantal zenuwtransfer operaties uit te voeren. Op dit moment worden door het Twentse team voor neurohandchirurgie frequent operaties uitgevoerd waarbij spieren en pezen worden verplaatst met als doel verbetering van de grijpfunctie bij patiënten met een dwarslaesie. De zenuwtransfers maken het voor mensen met een dwarslaesie nu ook mogelijk om de vingers en duim te strekken en dus de hand meer en beter te kunnen gebruiken.

Heel Noord-Nederland

Patiënten uit heel Noord-Nederland kunnen bij het neurohandchirurgie team in Enschede terecht. Maandelijks is er een multidisciplinair spreekuur en er worden twee tot vier operaties uitgevoerd. De operaties vinden plaats bij Medisch Spectrum Twente of Ziekenhuis Groep Twente, waarna de patiënt revalideert bij Roessingh, Centrum voor Revalidatie. Het team doet ook consulten op locatie bij andere revalidatiecentra. Professor Fridén blijft ook in de toekomst bij het Twentse team betrokken door regelmatige werkbezoeken, uitwisselingen en gezamenlijke online consulten.

Bron: Roessingh