22 mensen met een psychische stoornis leggen uit hoe het écht voelt om ermee te leven

Array

Hoe voelt een paniekaanval? Is iemand met borderline echt zo snel boos? Kun je meerdere persoonlijkheden hebben? Wil iemand met een eetstoornis gewoon dun zijn? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in de interviews en verhalen in het boek ‘Het mens achter de labels’, dat vandaag uitkomt. Ook bieden we honderd genomineerde hulpverleners gratis een exemplaar aan.

Wie het psychiatrisch handboek de DSM erop naslaat, weet daarna alles van de symptomen van psychische stoornissen, maar nog maar weinig van de mensen erachter. In ‘Het mens achter de labels’ schrijven 22 mensen hoe het nou echt voelt om een psychische stoornis te hebben. Ook geven zij in interviews tips aan naasten, hulpverleners en iedereen die beter wil begrijpen hoe je iemand met een psychische stoornis zou kunnen helpen.  

In het boek komen zowel relatief bekende als onbekende psychische problemen voor. De geïnterviewden en schrijvers die we aan bod laten komen hebben last van de volgende negen stoornissen: angst, borderline, depressie, dissociatieve identiteitsstoornis (meervoudige persoonlijkheid), dwangmatige persoonlijkheidsstoornis, eetstoornis, psychosomatische stoornis (onverklaarbare lichamelijke klachten), trauma (PTSS) en vermijdende persoonlijkheidsstoornis. In het laatste hoofdstuk belichten we nog een aantal thema’s zoals zelfbeschadiging en euthanasie, maar ook hoe het is om man te zijn binnen de GGZ.

Hoewel ieder mens en elke stoornis van elkaar verschilt, hebben alle schrijvers in dit boek een belangrijke overeenkomst: ze willen gezien worden als mens, niet als hun psychiatrisch label.

Help de hulpverlener

Het boek is interessant voor iedereen die een DSM-label heeft of iemand kent met psychische klachten, maar één van onze hoofddoelen is om hulpverleners te helpen. Wij willen de kloof tussen het leren van lijstjes met symptomen en de praktijk kleiner maken.

We hopen dat hulpverleners door dit boek daadwerkelijk beter begrijpen wat iemand met een stoornis doormaakt en hulpverleners in opleiding beter voorbereid de praktijk betreden. Om onze belangrijke boodschap te verspreiden bieden we honderd hulpverleners (in opleiding) en professionals in de zorg de eerste druk van het boek aan.

Praktische informatie


Het boek is vanaf maandag 28 januari te bestellen voor € 18,50. Het is gepresenteerd op het Depressiegala 2019, waarbij een eerste exemplaar is overhandigd aan Paul Blokhuis, staatssecretaris volksgezondheid welzijn en sport (VWS). Een foto van de overhandiging en een film van de voordracht van een verhaal uit het boek is te bekijken op dsmmeisjes.nl/boek.

Het boek is samengesteld door de initiators van het online platform dsmmeisjes.nl, een website waar iedereen (ongeacht leeftijd of gender) kan bloggen over zijn of haar leven met psychische klachten. 22 schrijvers van deze website hebben meegeschreven aan het boek, de jongste is 20 en de oudste 50 jaar oud. In het boek komen voornamelijk vrouwen aan het woord, maar er is ook een mannelijke bijdrage.

Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Lucht. De gratis verspreiding van honderd exemplaren van dit boek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie die wij ontvangen uit de Social Run-gelden. De hulpverleners die deze boeken ontvangen zijn genomineerd door schrijvers en lezers van de website dsmmeisjes.nl

Het mens achter de labels | dsmmeisjes | Uitgeverij Lucht | | ISBN 9789492798367 | € 18,50 | link bol.com

Over de initiators

Anne Koeleman (1984) en Rivka Ruiter (1993) leerden elkaar kennen via hun blogs. Ze noemden elkaar voor de grap wel eens ‘dsmmeisje’ omdat ze allebei met meerdere stoornissen uit de DSM zijn gediagnosticeerd. Ze schreven al over hun psychische klachten op hun eigen blog, maar misten een gemeenschappelijke plek waar iedereen welkom was dit ook te doen. Zo ontstond het idee voor dsmmeisjes.nl, een site waar iedereen die te maken heeft met psychische klachten mee mag schrijven. Een plek om de eenzaamheid wat te verlichten en jezelf en anderen beter te leren begrijpen. Uiteindelijk is samen met 22 van de ruim 150 schrijvers van deze site dit boek tot stand gekomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen