Beschilderde mobiele klinieken: slimme Nederlandse visie op TBC-bestrijding

24 Maart wereldtuberculosedag-op weg naar het einde van een te genezen ziekte

Tuberculose. Een behandelbare ziekte, maar in ontwikkelingslanden verre van een opgelost probleem. Een van de grootste uitdagingen in de TBC-bestrijding is het opsporen van mensen die niet weten dat ze geïnfecteerd zijn. Ze kunnen de ziekte overdragen, maar door het taboe rondom TBC laten ze zich niet testen. Hoe krijg je mogelijke dragers over de drempel, zodat de ziekte voor eens en voor altijd uitgeroeid kan worden?

Slimme oplossing

Het Nederlandse bedrijf Delft Imaging Systems bedacht een slimme oplossing: vrolijk beschilderde mobiele klinieken die zelfs in de verste uithoeken van de wereld snel en efficiënt TBC diagnosticeren. Mensen worden gescreend en kunnen indien nodig dezelfde dag met de behandeling starten. Zo komt met iedere Wereldtuberculosedag het uitroeien van de ziekte een stapje dichterbij.

Mobiele kliniek op zonne-energie

Een kleurig beschilderde medische post die midden in de bush, woestijn of op het platteland mensen screent. Delft Imaging Systems ontwikkelde volledig zelfvoorzienende mobiele klinieken op zonne-energie die gemakkelijk naar afgelegen gebieden rijden. Het vrolijke uiterlijk dat in geen enkel opzicht verwijst naar TBC werkt zeer drempelverlagend.

Screenen gebeurt in minder dan één minuut door de combinatie van een digitale röntgenscan met TBC-opsporingssoftware CAD4TB. Een radioloog op locatie is niet nodig, de software geeft door middel van kunstmatige intelligentie direct aan of de longen schoon zijn of dat er mogelijk sprake is van tuberculose. In het laatste geval biedt de GeneXpert GXP laboratoriumtest binnen twee uur uitsluitsel. Zo kunnen 300 mensen per dag worden gescreend, waar ook ter wereld.

Win-win

Guido Geerts, CEO van Delft Imaging Systems, is trots op deze innovatie in TBC-bestrijding: “Er hangt een enorm taboe rondom tuberculose in met name afgelegen gebieden. Mensen willen op geen enkele manier met de ziekte geassocieerd worden, dus bezoeken ze pas een arts als het echt niet meer gaat. Ze lopen daardoor maanden of zelfs jaren met de ziekte rond en besmetten ongemerkt mensen in hun omgeving.

Onze mobiele klinieken helpen overal ter wereld met het diagnosticeren van TBC en het doorbreken van het taboe. Zo werken we stap voor stap aan het voor altijd uitroeien van tuberculose. We hebben locale kunstenaars uitgenodigd ze van kleurrijke kunst te voorzien, zodat het uiterlijk niet afschrikt. Sterker nog, mensen komen er graag naar toe om ze te bewonderen en laten zich dan vaak meteen screenen. Absoluut win – win!”

Over Delft Imaging Systems

Delft Imaging Systems zet zich in voor een wereld waar iedereen toegang heeft tot moderne medische zorg. Dit Nederlandse bedrijf in Veenendaal is gespecialiseerd in diagnostische apparatuur, e-health software en aanverwante producten. In de strijd tegen TBC is Delft Imaging Systems actief op 45 projecten in 35 landen door het leveren van slimme oplossingen, waarmee wereldwijd al meer dan drie miljoen mensen op TBC zijn gescreend. Dit soort innovatieve systemen vormt een belangrijke schakel in het leveren van goede kwaliteit gezondheidszorg in kwetsbare gemeenschappen en ontwikkelingslanden. Zie voor meer informatie ook www.delft.care.

Bron: Fair Focus Communicatie