Medewerkers Treant ervaren hoe het is om oud te zijn

‘Ontzorgfestival opent je ogen’

Hoe zou het voelen om oud te zijn? Om slecht te horen, in een rolstoel te zitten of om dementie te hebben? 1500 medewerkers en vrijwilligers van Treant Zorggroep ervaren dit tijdens het Ontzorgfestival in woonwijkcentrum Holdert in Emmen. Door in de huid van bewoners te kruipen, leren zij hoe ze de zorg kunnen verbeteren.

Complexer

‘De ouderenzorg is sterk in verandering en wordt steeds complexer. Dat vraagt om nieuwe manieren van kijken, denken, handelen en werken’, weet Theo Hiemstra, directeur care Treant Zorggroep. ‘Het festival is een unieke kans om bewoners, cliënten en patiënten nog beter te leren begrijpen en onze dienstverlening nog mooier, beter en veiliger te maken’. 

Pilletje met appelmoes

Bij binnenkomst krijgen deelnemers een lepel appelmoes: zogenaamde middagmedicatie: ‘Dat hoort er gewoon bij’, zeggen André Belt, projectmedewerker en locatiehoofd Saskia Schoning lachend. Saskia en André ervaarden in de participatiekliniek zelf hoe het is om 24 uur lang oud en zorgafhankelijk te zijn. En dat maakte indruk. ‘Ik hoop dat zoveel mogelijk medewerkers van Treant een idee krijgen hoe het is om oud te zijn en dat deze ervaring ieders blik op zorg kantelt’, zegt Saskia. Met deze woorden ging het tweeweken durende Ontzorgfestival van start.

Belevingstenten

Tijdens het festival ervaren medewerkers van Treant  in zogenoemde belevingstenten hoe het is om ouder te worden. In één van de tenten werd ‘jeukwoorden-bingo’ gespeeld. ‘Het gebruik van het woord luier in plaats van incontinentiemateriaal, ‘kom we gaan samen douchen’ of verkleinwoorden zoals meneertje of onderbroekje. Hier erger ik mij aan’, zegt een medewerker eerlijk.

In een andere tent ervaarden medewerkers hoe het voelt om dementie te hebben. Hier werd gesimuleerd hoe iemand met dementie omgevingsgeluiden ervaart en verwerkt. ‘We droegen een bril waardoor we niets zagen. Maar we hoorden wel een deurbel, sprekende mensen en onbekende geluiden: er leek geen eind aan te komen.’ Die desoriëntatie was een nare en vermoeiende ervaring. ‘Ik snap nu dat bewoners zich soms afzonderen en dat ze geen zin hebben om mee te doen met activiteiten.’

Met beperkingen leven

Verzwaringspakken, slechtzichtbrillen en slechtgehoorkappen maakten medewerkers oud en hun lichaam beperkt. ‘Mijn benen waren zwaar en ik ook nog eens slechtziend en doof. Lopen was al snel vermoeiend en ik kreeg niets van mijn omgeving mee’, vertelt een medewerker. ‘Ik voelde mij eenzaam: je wereldje wordt wel erg klein.’ Wat medewerkers vanaf morgen anders gaan doen? ‘De zin ‘maar dat doen we altijd zo’, hoor je in ieder geval niet meer terug’, zeggen medewerkers in koor. Het Ontzorgfestival blijft tot met 19 april bij Treant Zorggroep.

Bron: Treant Zorggroep

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen