Risico blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd

Hot summer sky

Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd geeft grootste risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen

Één op de zes Nederlanders krijgt te maken met huidkanker. Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd geeft het grootste risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Het Huidfonds wil de groei van huidkanker stoppen en start daarom de campagne ‘Zonnetjesweek’.

Deze week vindt de Zonnetjesweek plaats bij meer dan 1500 kinderopvanglocaties en leren kinderen op een positieve, speelse manier over de zon en bescherming tegen UV-straling.

Huidkanker

De verwachting is dat het aantal gevallen van huidkanker de komende 20 jaar zal stijgen met 57%. Het Huidfonds wil deze trend stoppen. Jantine van ‘t Klooster, directeur-bestuurder van het Huidfonds: “Ouders beseffen niet dat hoe vaker kinderen verbranden door de zon, hoe hoger de kans is dat zij later huidkanker krijgen.”

Belangrijk

het Huidfonds ouders en kinderen op een positieve manier leren omgaan met de zon en zonbescherming. “Wij vinden de Zonnetjesweek belangrijk”, zegt zorgcoördinator Renate Aarts van kindercentrum Petito’s. “Door deze week gaan we met ouders in gesprek over zonbescherming bij hun kinderen. Het is zó belangrijk om samen de kinderhuid goed te beschermen. Daarnaast is het gewoon erg leuk om met de kinderen met dit thema bezig te zijn en ze te leren hoe ze zich kunnen insmeren.”

Zonbescherming

Jantine van ’t Klooster is blij dat de campagne zoveel mensen bereikt. “Meer dan 230.000 mensen is een fantastisch bereik. Tot we ouders van jonge kinderen bereiken, blijven we ons met het Huidfonds vol passie inzetten en gaan we door!” Marc Nahuys, dermatoloog en medisch directeur bij Dermicis ondersteunt deze campagne van het Huidfonds van harte: “Ik wil een huidkankervrije generatie zien opgroeien. Ouders moeten zichzelf en hun kinderen goed beschermen in de zon. Zonbescherming moet een gewoonte zijn. Daar heb je de rest van je leven profijt van.”

Bron: Huidfonds