NZa keurt samenwerking Erasmus MC en IJsselland Ziekenhuis goed

0
541
Works Connection : holding the puzzle

Samenwerking met behoud van eigen identiteit ontvangt goedkeuring (onder voorwaarden) van de Nederlandse Zorgautoriteit

Het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis mogen verregaand gaan samenwerken, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

De samenwerking betreft een al langer bestaande wens van het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis. De beide ziekenhuizen  willen zorgdragen voor continuïteit van de zorg en verbetering van de kwaliteit van de zorg en gezondheid van patiënten in de regio Rotterdam. Dit willen de ziekenhuizen bereiken door zorgverschuivingen mogelijk te maken richting de best passende locatie, waarbij de complexiteit van de zorg en/of de patiënt bepalend is. Het Erasmus MC levert gespecialiseerde complexe patiëntenzorg en het IJsselland Ziekenhuis levert basiszorg aan patiënten. Hiermee zijn de twee ziekenhuizen complementair aan elkaar en daarmee komt de samenwerking ten goede aan de patiënt. Door nauw samen te werken kunnen de twee ziekenhuizen voor patiënten eenvoudig de juiste zorg, op de juiste plek door de juiste professional bieden.

Op dit moment is een aantal samenwerkingsinitiatieven in de zorg uitgewerkt. Er volgen er nog meer. Om zicht te houden op de nieuw uitgewerkte initiatieven, verbindt de NZa als voorwaarde aan de goedkeuring dat het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis de komende vijf jaar jaarlijks inzicht in de voortgang van de ontplooide initiatieven geven. In de samenwerking worden geen afdelingen, vakgroepen, groepen van medewerkers of anderszins gefuseerd.


Albert van Wijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis, is verheugd over de uitspraak van de NZa. “Het IJsselland behoudt de eigen identiteit. Door de samenwerking kunnen afspraken gemaakt worden over de gezamenlijke behandeling van bepaalde patiëntengroepen. Waarbij de tweedelijnszorg in het IJsselland Ziekenhuis gegeven wordt en complexe zorg in het Erasmus MC wordt geboden. Daarnaast kan niet-complexe zorg uit het Erasmus MC worden overgedragen aan het IJsselland Ziekenhuis. Het streven hierbij is de zorg zoveel mogelijk dicht bij huis te organiseren. Dichtbij als het kan, verder weg als het moet.” 

Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC, vult aan: “Medisch specialisten in het IJsselland  kunnen indien gewenst vroegtijdig advies inwinnen bij onze academische experts. Op dit moment hebben sommige van onze specialisten ook al spreekuur in het IJsselland. Patiënten kunnen snel worden doorverwezen voor academische zorg en specialisten van IJsselland en Erasmus MC gaan samen zorgpaden en protocollen vaststellen.”

De voorgenomen samenwerking kan nu worden voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt, die beoordeelt of het samengaan geen nadelige gevolgen heeft voor de concurrentie in de regio en patiënten.

Bron: Erasmus MC

Vorig artikelTekstherkenningssoftware voorspelt separaties
Volgend artikelWat is de impact van nieuwe wet- en regelgeving op klinisch wetenschappelijk onderzoek?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.