Wat is de impact van nieuwe wet- en regelgeving op klinisch wetenschappelijk onderzoek?

Array

Conferentie in Reinier de Graaf over de vraag: Wat is de impact van nieuwe wet- en regelgeving op klinisch wetenschappelijk onderzoek?

Het Reinier de Graaf ziekenhuis en de TU Delft organiseerden op 26 april 2019 de werkconferentie Klinisch wetenschappelijk onderzoek: kansen en spelregels. De aanleiding voor deze conferentie is de invoering van de nieuwe privacywet in mei 2018, de AVG (de Algemene Verordening Gegevensbescherming) en de Europese Medical Devices Regulation (MDR) die in 2020 van kracht wordt.

Deze nieuwe wet- en regelgeving hebben grote impact op het klinisch wetenschappelijk onderzoek dat in Nederland plaatsvindt. Zo zijn er nieuwe spelregels voor het omgaan met patiëntgegevens en de ontwikkeling van medische hulpmiddelen en dus ook voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek met patiënten en technologische innovaties.

Patiënten, onderzoekers, directies, juristen, medisch ethische toetsingscommissies, bedrijven en IGJ-medewerkers werken nu samen in een veranderd speelveld. Traumachirurg/onderzoeker Maarten van der Elst: “Het Reinier de Graaf is een topklinisch ziekenhuis. Het betekent dat we veel investeren in innovatie en patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek. Tijdens deze conferentie bespraken we met onze innovatiepartners en wetenschappers op welke verantwoorde wijze we samen onder deze nieuwe wet- en regelgeving klinisch wetenschappelijk onderzoek kunnen voortzetten. Het was een inspirerende bijeenkomst die zeker een vervolg krijgt.”

Fotobijschrijft: Traumachirurg Maarten van der Elst tijdens conferentie.

Bron: Reinier de Graaf ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen