Teddy Bear Hospital in UMCG

Array

Dokters in witte jassen, enge spuiten of gips? Voor kinderen kan dit allemaal erg beangstigend zijn. Vaak komt dit doordat kinderen niet weten wat ze te wachten staat. Daarom organiseert IFMSA-Groningen ook dit jaar weer het Teddy Bear Hospital. Tijdens dit project kunnen kleuters spelenderwijs kennismaken met het ziekenhuis door hun ‘zieke’ knuffel beter te maken, om zo de angst voor dokters en ziek-zijn enigszins weg te nemen. Het Teddy Bear Hospital vindt op dinsdag 14, woensdag  15, donderdag  16 en vrijdag 17 mei 2019 plaats in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel, waarbij ruim 800 kleuters van verschillende basisscholen hun eigen teddybeer of andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Hiervoor is een van de patio’s van het UMCG omgebouwd tot een klein ziekenhuis met wachtkamers, spreek- en behandelkamers. Studenten geneeskunde van het UMCG spelen de rol van dokter en de knuffels die van patiënt. De kinderen begeleiden hun knuffel tijdens het bezoek aan de dokter en hoeven dus zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. Wel worden ze door de dokters gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs een ‘operatie’.

Berenapotheek

Ook farmaciestudenten zijn betrokken bij het Teddy Bear Hospital, zij runnen een Berenapotheek. Hier kunnen de kinderen ‘medicijnen’ (snoeppilletjes en limonadedrankjes) voor hun knuffel ophalen met een recept dat ze van de dokter hebben gekregen.

Naast het doel om de eventuele angsten bij de kinderen weg te nemen, hebben de studenten Geneeskunde die het Teddy Bear Hospital organiseren zelf ook belang bij dit project. Zo kunnen de ruim 150 knuffeldokters hun communicatieve vaardigheden met kinderen trainen. Vaardigheden die in een later stadium van hun carrière noodzakelijk zijn bij het onderzoeken en behandelen van kinderen.

Teddy Bear Hospital

 Het Teddy Bear Hospital wordt voor de veertiende keer in het UMCG georganiseerd door de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA), een internationale organisatie van medische studenten, waar IFMSA-Groningen deel van uitmaakt. Het project is naast Groningen ook in andere steden en landen een succes.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen