Letseschadespecialisten en wat zij doen

…want geld maakt niet beter maar vergoedt wel veel

Jij kan dan wel nog zo oppassend zijn, anderen zijn dat niet en maken dat je gewond raakt. Met letsel blijft zitten. Misschien wel blijvend. Hoog tijd voor een schadeletselexpert. Hier vertellen wij wat zij doen en vooral voor jou kunnen doen.

Een ongeluk, ook nog eens buiten jouw schuld om. Je zit met letsel waardoor je voor onbepaalde tijd bent uitgeschakeld. Hoe ga je dat nu en in de toekomst financieel mannen? Sombere gedachten In wat al een maalstroom is aan emoties en praktische zaken die geregeld moeten worden. Op zulke momenten kan een letselschade specialist voor jou in de bres springen. Zo’n belangenbehartiger is noodzakelijk omdat een letselschadezaak altijd gecompliceerd ligt. Alleen al het aantal aansprakelijkheidsregels en bijzondere wetten maken dat je zelf gauw de handdoek in de ring zou gooien.

Jouw juridische dokter

Rechtshulp inschakelen is eigenlijk een van de eerste dingen die je moet oppakken om zo het beste uit je situatie te halen. Terwijl jij vervolgens je tijd en kostbare energie kunt steken in er weer bovenop komen, onderzoekt de letselschade specialist welke financiële compensaties er mogelijk zijn door de verantwoordelijke(n) voor jouw ongeval aansprakelijk te stellen. Of dat nu personen, bedrijven of instanties zijn. Hij/zij kent immers alles van het aansprakelijkheidsrecht en de verzekeringswereld. Bedenk: geld maakt niet beter maar vergoedt wel veel. Wacht er dus nooit mee. Soms ook heb je zelfs recht op een vergoeding als het letsel (deels) jouw eigen schuld is.

HET BERUCHTE KLEINE HOEKJE…
Letselschade kent tal van oorzaken. Zoals:

• een verkeersongeluk

• lichamelijk geweld

• sport en spel

• ondeugdelijke producten

• een bedrijfsongeval

• nalatigheid van een winkel (uitglijden) of gemeente: bijvoorbeeld gaten in stoep of wegdek

• (huis)dieren.
Letselschade is trouwens niet alleen lichamelijk, maar kan ook geestelijk zijn (trauma). En soms is niet altijd meteen duidelijk dat je bijvoorbeeld fysieke schade hebt geleden (en nog steeds lijdt.) Denk aan de verwoestende uitwerking van asbest, die zich vaak pas na jaren openbaart.

Brandende vragen


De hamvraag bij letselschade is natuurlijk: wie is er aansprakelijk voor wat jou is overkomen? Is dat bijvoorbeeld de man die jou heeft aangereden, diens verzekeraar of jouw eigen werkgever, van wie je vliegensvlug van a naar b moest rijden? Kwesties waarop een letselschade specialist vrij eenvoudig een antwoord kan geven.

Inzake hoe-nu-verder zijn de meest voorkomende vragen:
• ik ben opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Kan ik daar ook een vergoeding voor krijgen?
• wie betaalt de (extra) kosten van (revalidatie-)artsen en therapeuten?
• werken gaat (voorlopig) niet meer lukken. Wie betaalt nu mijn salaris, en moet mijn werkgever ook iets aan mijn situatie doen?
• ik kan het thuis niet mannen en heb hulp in de huishouding nodig. Wordt dat vergoed?
• klussen deed ik eerst altijd zelf. Kan ik nu voor alle extra kosten een schadevergoeding krijgen?
• hoe wordt smartengeld eigenlijk berekend?

Rekenfactoren

Welke schade je precies kunt claimen en de hoogte en duur hangt af van verschillende factoren zoals de ernst van het letsel, de soort letselschade en jouw persoonlijke situatie.Een letselschade specialist kijkt daarom allereerst naar het effect van het letsel op jouw inkomsten. Daarnaast neemt hij/zij alle kosten die je door het letsel hebt moeten maken mee in de claim(s). Want wie denkt er bijvoorbeeld aan de reiskosten om je iedere keer te verplaatsen naar de therapeut of aan de telefoonkosten om telkens opnieuw een afspraak vast te leggen. Tot slot wordt er gekeken naar een compensatie voor emotionele schade. Durf je nu bijvoorbeeld niet langer met je auto de weg op? Waardoor je werkgever eigenlijk niets meer aan jou heeft en je moet ontslaan… Dan kan ook die psychische schade voor vergoeding in aanmerking komen. Je raakt immers én je baan kwijt én je mist in de toekomst ook andere mooie banen waarvoor autorijden noodzakelijk is. Een optelsom van deze drie onderdelen zorgt uiteindelijk voor de totale letselschadeclaim.



Smartengeldcalculator


Meer info en advies over wat een letselschade specialist voor jou kan beteken, vind je online. Op zo’n site kun je ook binnen no-time achterhalen of je daadwerkelijk recht hebt op compensaties, door het invullen van een test. Daarbij vertel je iets over het ongeval, wat er is gebeurd en wat je letsel ongeveer is. En met de bijzondere smartengeldcalculator krijg je à la minute een indicatie van waar je ongeveer op kan rekenen.

– Als gezegd: wacht niet met het inschakelen van een letselschade specialist. Vandaag de dag 24/7 bereikbaar. Rechtshulp is in de meeste gevallen gratis.

Recente artikelen