Pijnpatiënten dupe machtsmisbruik Zilveren Kruis

Array

Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze roept minister om hulp

Patiënten met chronische pijn worden sinds 1 januari jl. stelselmatig afgewezen door zorgverzekeraar Zilveren Kruis op oneigenlijke gronden. Het gaat om patiënten die bijvoorbeeld kampen met chronische rugpijn, nekpijn, rsi of reuma.

Dat stelt belangenorganisatie Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA) na een stroom alarmerende berichten van zowel pijnpatiënten als revalidatieklinieken. In een brandbrief aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verzoekt de organisatie dringend om in te grijpen bij de zorgverzekeraar zodat patiënten weer de zorg krijgen waar ze recht op hebben.

Streep door aangevraagde behandelaanvragen

‘Ondanks verwijzingen van gespecialiseerde medici zoals de revalidatiearts, zet Zilveren Kruis een streep door vrijwel alle aangevraagde behandelaanvragen van de zelfstandige klinieken’, stelt Ger Jager, voorzitter van SHVA, die de belangen van 5.000 zorgverleners behartigt.

‘Wrang is dat patiënten met dezelfde klachten bij alle andere zorgverzekeraars wel gewoon hun behandeling vergoed krijgen als de behandelend arts dat adviseert. Blijkbaar koesteren deze zorgverzekeraars wel de gezondheid van hun klanten. Deze maatregel lijkt niets anders dan een financiële besparing over de ruggen van patiënten die gezien hun penibele situatie niet mondig genoeg zijn om te protesteren’, aldus Jager die de belangen van 5.000 aangesloten medische zorgverleners behartigt.

Te weinig wetenschappelijk bewijs

‘Als reden geeft Zilveren Kruis aan dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is dat medisch specialistische revalidatie een goed resultaat oplevert bij chronische pijn. Volgens revalidatieartsen laat jaren van internationaal onderzoek en de ervaring van talloze specialisten wereldwijd het tegendeel zien.’

Opmerkelijk is bovendien dat Zilveren Kruis alleen de vergoeding weigert van behandelingen bij zelfstandige klinieken waarmee het geen contract heeft. Dezelfde behandeling wordt in het ziekenhuis wel vergoed. Nu komt het regelmatig voor dat revalidatieartsen en therapeuten de ene dag in een ziekenhuis werken en de andere dag in een kliniek. Zo kan het gebeuren dat een revalidatiearts in een zelfstandige kliniek bij Zilveren Kruis geen vergoeding krijgt voor een patiënt,  terwijl dezelfde revalidatiearts op een dag dat hij in een ziekenhuis werkt voor dezelfde patiënt met dezelfde behandeling wel vergoeding krijgt. ‘Dat haalt het hele argument onderuit van onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing’, aldus Jager. ‘Bovendien kiezen patiënten voor zelfstandige klinieken omdat daar geen wachtlijsten zijn. Bij een ziekenhuis moet je maanden wachten.’

Al eerder te door rechter op vingers getikt

Jager hoopt dat minister De Jonge snel ingrijpt. Jager: ‘Zo niet, dan gaan we naar de rechter. ’Jager wijst op een eerdere rechtszaak in 2017 over een identieke kwestie. Toen werden zorgverzekeraars CZ en Zorg & Zekerheid door de rechter op de vingers getikt na het structureel afwijzen van behandelplannen van ongecontracteerde zorg. De rechter oordeelde dat beide zorgverzekeraars niet op de stoel van de arts mogen zitten, maar de indicatie van de gespecialiseerde arts moeten volgen.

Bron: SHVA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen