Gezocht: Amsterdamse muren voor AED’s

0
519

Nog 100 AED’s nodig

In Amsterdam is de Hartstichting samen met partners naarstig op zoek naar buitenmuren om extra AED’s te plaatsen. Landelijk gezien loopt de hoofdstad achter op het aantal 24/7 beschikbare AED’s, waardoor er niet overal op tijd een AED kan worden ingezet bij een reanimatie. De komende tijd gaat de Hartstichting met onder meer supermarkten en vastgoedeigenaren aan de slag om Amsterdam op meer plekken hartveilig te maken. Voor een goede dekking zijn er naar verwachting nog zo’n 100 aangemelde AED’s nodig verspreid over de stad.

Jaarlijks krijgen zo’n 850 mensen in Amsterdam een hartstilstand. De dekking van het aantal dag- en nacht beschikbare AED’s ligt op dit moment gemiddeld lager dan 50 procent. Ofwel: er kan niet overal op tijd een AED worden ingezet. Daarom gaat de Hartstichting de komende tijd met verschillende partijen samenwerken. Het doel is om een dekkend netwerk van geregistreerde 24/7 toegankelijke AED’s te krijgen.

Sinds 1 april is Amsterdam aangesloten bij HartslagNu. Dit landelijke oproepsysteem wordt ingezet bij elke 112-melding van een hartstilstand. Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als direct 112 wordt gebeld, binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en een AED wordt aangesloten. De Hartstichting heeft als doel van Amsterdam een 6-minutenzone te maken met zowel voldoende burgerhulpverleners als voldoende beschikbare AED’s.

Zowel spreiding als aantallen verbeteren

Samen met vastgoedeigenaren, supermarkten, stadsboerderijen, inwoners van Amsterdam en nog veel meer partijen wil de Hartstichting ervoor zorgen dat er in Amsterdam meer muren mét een aangemelde AED komen. De Hartstichting doet daarom een oproep aan vastgoedeigenaren en inwoners van Amsterdam om bij te dragen aan een hartveiliger Amsterdam. Vooral in de stadsdelen Noord, Zuidoost en Nieuw-West is een betere beschikbaarheid van AED’s die dag en nacht te gebruiken zijn hard nodig. In het Centrum hangen er veel AED’s, maar daar is de spreiding nog onvoldoende.

Nog 100 AED’s

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Het is van levensbelang dat we de dekking in onze hoofdstad op orde krijgen. We kunnen veel levens redden door van Amsterdam een 6-minutenzone te maken. Gelukkig zijn er veel partijen bereid met ons samen te werken om dit voor elkaar te krijgen. Maar we hebben nog hulp nodig. Met elkaar moet het snel lukken om op de juiste plekken nog 100 AED’s beschikbaar te krijgen in de stad.”

Kijk voor meer informatie op de website van de Hartstichting: www.hartstichting.nl/reanimatie  

Vorig artikelMinister Bruins stelt overgangsregeling verpleegkundigen vast
Volgend artikelLancering programma ‘Sportstimulering en Revalidatie aan zee’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.