FNV: Deal Slotervaart ziekenhuis houdt fout verdienmodel in stand

Vakbond FNV is verontwaardigd over berichten dat er achter de schermen wordt gewerkt aan een deal met vastgoedbedrijf Zadelhoff over de toekomst van het Slotervaartziekenhuis. Bij die deal blijven de heren Winter en De Boer als eigenaren en voormalig bestuurders van het failliete ziekenhuis namelijk gewoon aan het roer staan.

Kan toch niet waar zijn

‘Het kan toch niet waar zijn dat de twee personen die verantwoordelijk zijn voor het faillissement door deze deal de schulden, patiënten en werknemers van zich af kunnen schudden en gewoon door kunnen gaan met hun foute verdienmodel. Namelijk: geld verdienen aan vastgoed in plaats van goede zorg verlenen’, aldus FNV vakbondsbestuurder Cor de Beurs. ‘Met al het leed dat patiënten en werknemers is aangedaan door het faillissement kan het niet zo zijn dat beide heren betrokken blijven bij de toekomst van het Slotervaartziekenhuis.’

Onderzoek nodig naar wanbeleid

Maar het is nog erger volgens de Beurs. ‘Door deze vastgoeddeal komt er ook geen onderzoek meer naar het handelen van de twee eigenaren/voormalig bestuurders, zoals onderzoek naar wanbeleid en onbehoorlijk bestuur. Terwijl er vlak na het faillissement al een zwartboek is overhandigd aan de curator. In dit zwartboek staan de eerste voorbeelden die doen vermoeden dat er sprake kan zijn van laakbaar handelen in de bedrijfsvoering. In ieder geval voldoende voorbeelden die een grondig onderzoek rechtvaardigen. Ik heb de rechter-commissaris in dit faillissement dan ook verzocht om ervoor te zorgen dat dit grondige onderzoek er toch komt.’

Recht van enquete

Mocht de rechter-commissaris onverhoopt besluiten om dit onderzoek niet te laten instellen, dan overweegt FNV zelf dit onderzoek te laten uitvoeren. De FNV wordt daarin gesteund door een aantal leden van de voormalige ondernemingsraad, de voormalige cliëntenraad en collega vakbond CNV. Als vakbond heeft de FNV dit zogeheten recht van enquête. ‘De door het faillissement zwaar gedupeerde patiënten en personeel verdienen het dat de twee eigenaren op geen enkele manier meer betrokken worden bij de toekomst van de locatie Slotervaartziekenhuis’, aldus FNV-bestuurder de Beurs.

Bron: FNV Zorg & Welzijn

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen