Een publiek symposium: over vaccinaties, fake news en vertrouwen in gezondheidszorg

Array

Koffie verbetert je geheugen… Ontbijten helpt om af te vallen.. Deodorants veroorzaken borstkanker… Vaccins doen meer kwaad dan goed…

Onze samenleving wordt dagelijks overspoeld met allerlei ‘wetenschappelijk bewijs’. Wie kunnen we vertrouwen? Wanneer moeten we gealarmeerd raken en actie ondernemen? Epidemiologie is de discipline die geacht wordt antwoorden te bieden op deze gezondheidskwesties.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) organiseert op dinsdag 18 juni van 16:00 tot 18:00 uur een (Engelstalig) publiek symposium over de rol van epidemiologie in het herstellen van het vertrouwen van de maatschappij in gezondheidsonderzoek. Op het symposium wordt onder andere besproken hoe twijfelachtige onderzoekspraktijken hebben geleid tot een toename van ‘fake news’ in gezondheidsmythes (bijvoorbeeld: ‘het vaccin tegen mazelen veroorzaakt autisme’).

Wie?

Eén van de sprekers is Nicoline van der Maas, arts en epidemioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze is mede-auteur van meer dan 50 artikelen over vaccinaties en ziekten die door vaccinaties voorkomen kunnen worden. Andere sprekers zijn Stuart Blume (professor sociologie aan de UvA), Mariska Leeflang (professor klinieke epidemiologie AMC), en Masja Straetemans (epidemiologie KIT).

Waar?

Het symposium vindt plaats in de Leeszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 64, Amsterdam en is open en gratis toegankelijk voor publiek. Via deze link is meer informatie te vinden over de sprekers en het programma. U kunt zich aanmelden via mij, aangezien het symposium bijna vol zit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen