Een publiek symposium: over vaccinaties, fake news en vertrouwen in gezondheidszorg

0
978

Koffie verbetert je geheugen… Ontbijten helpt om af te vallen.. Deodorants veroorzaken borstkanker… Vaccins doen meer kwaad dan goed…

Onze samenleving wordt dagelijks overspoeld met allerlei ‘wetenschappelijk bewijs’. Wie kunnen we vertrouwen? Wanneer moeten we gealarmeerd raken en actie ondernemen? Epidemiologie is de discipline die geacht wordt antwoorden te bieden op deze gezondheidskwesties.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) organiseert op dinsdag 18 juni van 16:00 tot 18:00 uur een (Engelstalig) publiek symposium over de rol van epidemiologie in het herstellen van het vertrouwen van de maatschappij in gezondheidsonderzoek. Op het symposium wordt onder andere besproken hoe twijfelachtige onderzoekspraktijken hebben geleid tot een toename van ‘fake news’ in gezondheidsmythes (bijvoorbeeld: ‘het vaccin tegen mazelen veroorzaakt autisme’).

Wie?

Eén van de sprekers is Nicoline van der Maas, arts en epidemioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze is mede-auteur van meer dan 50 artikelen over vaccinaties en ziekten die door vaccinaties voorkomen kunnen worden. Andere sprekers zijn Stuart Blume (professor sociologie aan de UvA), Mariska Leeflang (professor klinieke epidemiologie AMC), en Masja Straetemans (epidemiologie KIT).

Waar?

Het symposium vindt plaats in de Leeszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 64, Amsterdam en is open en gratis toegankelijk voor publiek. Via deze link is meer informatie te vinden over de sprekers en het programma. U kunt zich aanmelden via mij, aangezien het symposium bijna vol zit.