Staatssecretaris Paul Blokhuis markeert in Groningen eerste rookvrije zone van Nederland

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS markeerde woensdag 12 juni de eerste rookvrije openbare zone van Nederland. Hij deed dit samen met wethouder Mattias Gijsbertsen van Groningen en bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG, voor de hoofdingang van het UMCG (Hanzeplein Groningen).

De gemeente Groningen heeft naast deze locatie ook het plein voor het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en de openbare ruimte bij het Alfa College in de Admiraal de Ruijterlaan aangewezen als rookvrije zone.

Eerste gemeente

Groningen is de eerste gemeente in Nederland die de mogelijkheid heeft specifieke gebieden aan te wijzen waar het verboden is rook(gassen) te verspreiden. Doel is het beschermen van bezoekers van plaatsen als scholen, sportverenigingen en ziekenhuizen tegen hinder door rook(gassen).

Volledig rookvrij

Het UMCG heeft als een van de eerste organisaties hiervoor een aanvraag gedaan. Het gehele UMCG-terrein en de UMCG-gebouwen zijn sinds 1 januari 2019 volledig rookvrij. Vanaf nu is ook de openbare ruimte direct voor de hoofdingang van het UMCG een rookvrije zone.

Voorbeeld

Staatssecretaris Paul Blokhuis ziet Groningen op dit terrein als voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland en hoopt dat andere gemeenten dit beleid volgen.

Rookvrije generatie

Steeds meer organisaties in Groningen maken hun gebouwen en terreinen rookvrij. Ruim 30 organisaties zijn aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij en de lokale coalitie ‘Groningen op weg naar een Rookvrije Generatie’. Dit aantal breidt zich in hoog tempo uit. Doel van deze samenwerking is een rookvrije generatie in Groningen.

Preventie

Direct aansluitend gaat de staatssecretaris in het UMCG in discussie met studenten geneeskunde over het thema roken en preventie en de rol van de zorgprofessional als het om preventie gaat. Daarna gaat de heer Blokhuis samen met wethouder Gijsbertsen naar de vestiging van Lidl aan de Rijksweg in Groningen; deze vestiging heeft besloten om geen tabaksproducten meer te verkopen.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen