Reactie kinderartsen op advies Gezondheidsraad inzake HPV-vaccinatie

Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde ondersteunt advies HPV-vaccinatie Gezondheidsraad

Gisteren verscheen in een rapport van de Gezondheidsraad het advies om naast meisjes ook jongens via het Rijksvaccinatieprogramma te vaccineren tegen HPV. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) ondersteunt dit advies.

Ook jongens

In het rapport van de Gezondheidsraad wordt geadviseerd om behalve meisjes ook jongens met het HPV-vaccin tegen kanker te vaccineren. Daarbij adviseert de Gezondheidsraad om hier al op negenjarige leeftijd mee te beginnen. Sinds 2009 krijgen alleen meisjes van 12 tot 13 jaar vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een HPV-vaccinatie aangeboden. Het HPV-vaccin helpt het voorkomen van baarmoederhalskanker en vormen van hoofdhals-, penis-, schaamlip- en anuskanker. Vaccinatie van zowel jongens als meisjes is noodzakelijk om de overdracht van het virus terug te dringen en uiteindelijk deze vormen van kanker te voorkomen.

Eenvoudig en doeltreffend

NVK-voorzitter Károly Illy is blij met het advies van de Gezondheidsraad: ‘We weten inmiddels dat deze vaccinatie werkt en dat ze veilig is. Het HPV-vaccin biedt een eenvoudige en doeltreffende manier om het aantal HPV-gerelateerde gevallen van kanker te verminderen. Dat is toch waar we allemaal naartoe willen: baarmoederhalskanker ombuigen van een dodelijke naar een zeldzame ziekte.’

Bron: NVK

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen