ROUWDOULA Begeleiding bij leven en afscheid

Op woensdag 3 juli 2019 verschijnt het boek: ROUWDOULA Begeleiding bij leven en afscheid. Genieten van je kostbare tijd, in harmonie, samen met je allerliefsten. Dat gun je iedereen altijd, en zeker in de laatste maanden, weken en dagen van het leven. Helaas gaat dat in de praktijk vaak anders. Want als je plotseling hoort dat je zelf, je partner, kind, broer, zus, vader of moeder op korte termijn dood gaat, zorgt dat voor veel onrust, angst en onderlinge spanningen. 

Proces

Dan is het fijn als er iemand is die het hele gezin kan begeleiden in het proces van rustig en waardig afscheid nemen. Waar een doula emotionele en praktische begeleiding geeft tijdens de zwangerschap en aan het begin van een nieuw leven, doet Patty Duijn (1973) dat in de laatste levensfase, en daarna.

Rouwdoula

Patty Duijn is de eerste rouwdoula van Nederland. Haar grootste missie is: mensen ‘natuurlijk’ leren omgaan met de dood. In haar boek ROUWDOULA legt ze uit wat het werk van een rouwdoula inhoudt en deelt ze ervaringsverhalen. Zo helpt ze bijvoorbeeld niet alleen de stervende bij het vervullen van de laatste wensen, maar maar belangrijker nog: ze coacht kinderen, partners, familieleden, vrienden en klasgenootjes in het afscheidsproces, helpt bij het oplossen van onderlinge spanningen, organiseert uitvaarten en begeleidt families na het overlijden van hun dierbare op weg naar levenslust. 

Vrijwilliger

Als vrijwilliger in een hospice maakte Patty Duijn jarenlang kennis met de ingewikkelde keuzes en heftige emoties die horen bij de laatste levensfase. De gesprekken die ze voerde met de mensen die daar verbleven, en vooral ook met iedereen om hen heen, inspireerde haar tot het ontwikkelen van het nieuwste beroep van Nederland: rouwdoula. 

Foto: Paul Tolenaar

Bron: Uitgeverij Lucht