Onderzoek naar identiteitsverandering van bètacellen is stap naar genezing diabetes type 1

Array

Stichting DON en Diabetes Fonds financieren samen 1 miljoen euro 
Onder leiding van dr. Françoise Carlotti start in het LUMC een onderzoek naar diabetes type 1. Centraal in het onderzoek staan de insuline producerende bètacellen. Deze cellen worden in diabetes type 1 door het afweersysteem aangevallen, waardoor de suikeropname in het lichaam levenslang sterk ontregeld is. Het onderzoek is een essentiële stap op weg naar genezing van deze ziekte, en wordt mogelijk gemaakt door een gezamenlijk bedrag van 1 miljoen euro van stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) en het Diabetes Fonds.

Aanwijzingen

Diabetes type 1 ontstaat doordat het afweersysteem de insuline producerende bètacellen in de alvleesklier aanvalt en opruimt. Het lichaam maakt daarna bijna geen insuline meer aan. Dr. Françoise Carlotti van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en haar onderzoeksteam hebben aanwijzingen dat bètacellen onder bepaalde omstandigheden van identiteit kunnen veranderen. Daarom gaat een internationaal team, onder leiding van dr. Carlotti en dr. Scharfmann van het INSERM-Cochin Instituut in Parijs, onderzoeken of deze identiteitsverandering een manier voor de bètacellen is om de aanval van het afweersysteem, de oorzaak van type 1 diabetes, te overleven.


Identiteitscrisis oplossen

Dr. Françoise Carlotti: “We willen weten óf en hoe bètacellen van identiteit veranderen tijdens de ontwikkeling van diabetes type 1. Door zowel de oorzaken als de onderliggende mechanismen van deze identiteitscrisis te onderzoeken, hopen we een manier te vinden om dit proces tegen te gaan of zelfs om te draaien. Uiteindelijk zou het onderzoek kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën voor diabetes type 1, waarbij de insulineproductie van bètacellen wordt hersteld en gezonde bètacellen behouden blijven.”

Essentiële aanvulling op bestaand onderzoek


De resultaten van het onderzoek van dr. Carlotti en haar team kunnen bijdragen aan de uiteindelijke genezing van diabetes type 1. Het onderzoek vormt een belangrijke aanvulling op andere onderzoeken die door stichting DON en het Diabetes Fonds gefinancierd worden. Zoals het onderzoek van dr. Arnaud Zaldumbide naar de oorzaak van de afweerreactie bij diabetes type 1, en het onderzoek van prof. dr. Bart Roep om deze afweerreactie tegen te gaan. De combinatie van een afgeremd afweersysteem en een herstelde eigen insulineproductie zou het spuiten van insuline voor mensen met diabetes type 1 overbodig maken.

Foto: Dr. Françoise Carlotti

Bron: Diabetes Fonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen