Atradius en Kemiex veranderen de grondstoffenhandel voor de farmaceutische sector, de veterinaire industrie en de voedingsmiddelenindustrie

0
784

Een door Kemiex en Atradius ontworpen en geïntroduceerd online handelsplatform zorgt voor een revolutie in de wereldwijde B2B-handel in API’s, vitaminen en andere additieven voor voedingsmiddelen voor mens en dier. Het platform combineert digitalisering en kredietverzekeringen tot een geavanceerd netwerksysteem.

Het jaarlijkse handelsvolume voor actieve farmaceutische ingrediënten (API’s), vitaminen en andere additieven voor voedingsmiddelen voor mens en dier wordt geschat op 300 miljard Amerikaanse dollar. Ongeveer 90% hiervan worden verhandeld op basis van langdurige contracten.

Nu er sprake is van een verschuiving van de productie naar China en India en de markten steeds veranderlijker worden, groeit het aandeel van contante transacties. Traditionele brokers en agenten berekenen vaak hoge en ondoorzichtige commissies voor het faciliteren van deze contante transacties. De huidige handelsprocessen zijn vaak tijdrovend, niet transparant en beperkt tot persoonlijke netwerken. In deze complexe omgeving komen het handelsnetwerk Kemiex en kredietverzekeraar Atradius als eerste met een online handelsplatform waarmee eenvoudig betrouwbare en geschikte tegenpartijen kunnen worden gevonden. Vervolgens kan hier met één muisklik op een veilige manier zaken mee worden gedaan.

Betrouwbaar en veilig

Langzaam maar zeker veranderen technologie en digitalisering de groothandels en de traditionele handelsecosystemen. De samenwerking tussen Atradius en Kemiex sluit aan bij deze trend. Met een revolutionair online platform zetten ze een nieuwe, ongekende standaard voor veiligheid en vertrouwen in B2B-markten voor grondstoffen in de lifescience-industrie. Deze digitale oplossing is de toekomst voor de grondstoffenhandel tussen kopers en verkopers op de wereldwijde markt voor contante transacties. Dankzij het platform kan het aantal contactmomenten in het sourcingproces worden verminderd, zonder dat de stakeholders de regels en voorschriften uit het oog verliezen.

Gecombineerde kennis grondstoffenhandel

Het Zwitserse Kemiex is een onafhankelijk online platform voor de handel in gestandaardiseerde additieven, vitaminen, aminozuren, API’s en andere stoffen voor de gezondheids- en voedingsindustrie voor mens en dier. Het platform heeft veel succes en wordt al door een groot aantal marktpartijen gebruikt. Inmiddels werken honderden B2B-bedrijven in de betreffende sectoren met Kemiex en het premiumnetwerk groeit snel.

Atradius is als een van ‘s werelds toonaangevende kredietverzekeraars actief in 54 landen. Het bedrijf hecht veel waarde aan innovatieve technologieën waarmee klanten optimaal kunnen worden geholpen. Naast kredietverzekering speelt Atradius ook een vooraanstaande rol op het gebied van andere financiële diensten, zoals borgstelling, incasso en herverzekering.

Door de unieke strategische samenwerking met Atradius kunnen transacties die op het platform worden afgehandeld direct worden verzekerd. Atradius biedt de klanten van Kemiex inzicht in kredietrisico en kredietverzekeringen voor afzonderlijke transacties tussen handelaren, verkopers en kopers. 

Om een holistisch netwerk te creëren met een optimale betrouwbaarheid en productkwaliteit voor de stakeholders, hanteert Kemiex strikte toelatingsvoorwaarden. Ook gebruikt het een kwaliteitsbeheersysteem dat wordt beheerd door een gekwalificeerde medewerker. Daarnaast beschikt het platform over een systematische monitoringsstructuur die de beoordeling van een lid na elke voltooide transactie bijwerkt. Dit zorgt voor een gedetailleerd overzicht van de gehele handelsstroom, waarbij het gedrag en de betrouwbaarheid van de tegenpartijen gedurende de gehele transactie worden beoordeeld. 

Toegevoegde waarde 

Kemiex-stakeholders profiteren van een snellere afhandeling van transacties en kunnen scherpere prijzen berekenen. Tegelijkertijd behouden ze de volledige controle over het gehele handelstraject. Bovendien benut Atradius zijn jarenlange expertise op het gebied van risicobeperking om via het Kemiex-platform kredietverzekeringen voor afzonderlijke facturen en financiële inzichten aan te bieden. Daardoor kunnen klanten van Kemiex weloverwogen beslissingen over hun handelsovereenkomsten nemen. 

Een groot aantal kopers heeft al geprofiteerd van het platform bij de aankoop van grondstoffen, onder meer door een betere beschikbaarheid van producten en lagere inkoopprijzen. Tegelijkertijd weten verkopers hun marges stabiel te houden. Beide effecten hadden een positieve uitwerking op de bedrijfsgroei op zowel de korte als de lange termijn. In een wereld waarin steeds meer online wordt gehandeld, bieden Kemiex en Atradius het gemak van een vertrouwde omgeving die klaar is voor de toekomst.

Bron: Kemiex en Atradius