KittenScanner Flevoziekenhuis neemt bij kinderen angst voor onderzoek weg

Array

Kinderen kunnen in paniek raken als zij door een MRI- of CT-scanner moeten, zeker omdat hun ouders niet bij het onderzoek aanwezig kunnen zijn. De kans op een nare ervaring is kleiner als kinderen beter begrijpen wat er gebeurt. De afdeling Radiologie van het Flevoziekenhuis heeft sinds kort een KittenScanner in de wachtruimte staan. De KittenScanner is door Philips Healthcare ontworpen om angst te verminderen en kinderen op een speelse manier voor te bereiden op het onderzoek.

Anonieme donatie

“We hebben de KittenScanner kunnen aanschaffen dankzij een anonieme donatie. Daar zijn we enorm blij mee”, vertelt Daphne Ypma, teammanager Radiologie. “De KittenScanner is een prachtige toevoeging aan ons voorlichtingsmateriaal voor kinderen. Door hun angst te verminderen verloopt het onderzoek vlotter en beter. We hebben de scanner bewust in de wachtkamer geplaatst, zodat kinderen er voor hun onderzoek zelf mee kunnen spelen en ontdekken. We gebruiken de miniscan ook zelf om, al dan niet met een medisch pedagogisch zorgverlener, de kinderen op een scan voor te

bereiden.”

Favoriet karakter

De kleine scanner demonstreert het MRI- en CT-proces. Kinderen kiezen een favoriet karakter: een olifant, kip, krokodil of een robot. Zodra ze het beest of de robot in de scanner duwen gaat het filmpje van start. Wat zit er in Doris de kip of in Ollie de olifant?

De KittenScanner laat het zien. Daphne Ypma: “De karakters komen terug in onze Ambient Experience-kamers en geven zo het kind een vriendje in het scan-avontuur.”

Bron: Flevoziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen