1 op de 6 ouderen is eenzamer tijdens de vakantieperiode

0
475

Laat wat van je horen

De zomer is voor veel mensen een leuke tijd. Samen genieten van mooi weer of er lekker even tussenuit. Maar, voor veel ouderen kan het een lange periode van eenzaamheid zijn. Familie, vrienden en kennissen zijn met vakantie. Hobby- en sportclubs hebben een zomerstop. Het is daarom belangrijk in de zomermaanden contact te houden, al is het maar met een klein gebaar.

Ouderen die zich eenzaam voelen, spreken in de zomer zo’n acht dagen helemaal niemand.

In Nederland voelt meer dan de helft van de ouderen zich eenzaam. Zij missen het gevoel van contact met anderen. In de zomer is dit gevoel bij 1 op de 6 ouderen nog sterker aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat zij gemiddeld wel acht dagen helemaal niemand spreken!

Wat kun je doen als je op vakantie gaat?

Laat wat van je horen, juist in de zomer. Plan contactmomenten in, maak tijd en vraag hoe het eigenlijk gaat. Hoe je signalen van eenzaamheid kunt herkennen en welke gesprekstips je kunt gebruiken, lees je op deze pagina. Heeft de oudere zin om deel te nemen aan een initiatief tegen eenzaamheid? Vraag – voor je gaat – na bij het lokale sociaal werk wat zij weten dat er aan zomeractiviteiten zijn.

Wat kun je doen als je thuisblijft?

Dit kun jij voor een ander doen. Bekijk ook deze initiatieven door het hele land en laat je inspireren. Misschien krijg jij wel een idee om eenzaamheid tegen te gaan en start je je eigen initiatief!