CBD-olie wetgeving

0
2433

CBD-olie: je hoort steeds meer mensen over de unieke werking van dit voedingssupplement. Het kan uitkomst bieden bij een groot aantal gezondheidsklachten en tegenwoordig is de olie op veel plekken te koop. CBD is een anticonvulsief middel. Dit wil zeggen dat het pijnlijke signalen naar de hersenen kan verminderen, waardoor het vele mogelijke toepassingen heeft. Wel roept de olie een aantal vragen op. Is het bijvoorbeeld legaal in Nederland om CBD-olie te gebruiken? In dit artikel lichten wij de CBD-olie wetgeving in Nederland verder toe.

Wat is CBD-olie

Allereerst is het belangrijk om te weten wat CBD-olie precies is. CBD staat voor de werkzame stof Cannabidiol. Deze stof komt van nature voor in hennepplanten en cannabis en zit verborgen in de kleine blaasjes die op de hennepplanten groeien. Door middel van CO2 extractie is het mogelijk om de CBD uit de blaasjes te halen. Een andere extractie methode is het wellen van de bloemen in alcohol om vervolgens de alcohol te verdampen. Wat overblijft is een substantie die verwerkt kan worden tot CBD-olie. CBD-olie moet je niet verwarren met THC-olie. THC-olie is een psychoactieve stof, dat wil zeggen dat je er high van wordt. Ook is CBD-olie wat anders dan medicinale cannabis, dat ook een hoger niveau THC bevat. CBD-olie heeft geen psychoactieve effecten en veroorzaakt geen veranderingen in perceptie of gedrag.

Bij welke gezondheidsklachten werkt CBD-olie

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is het niet toegestaan om medische claims omtrent CBD-olie te produceren. De volgende lijst is een algemene opsomming van het effect dat gebruikers van CBD-olie aangeven. Dit is verder nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Wel laten studies onder menselijke vrijwilligers al veelbelovende resultaten zien. Voordat er definitieve conclusies worden getrokken moeten deze bevindingen verder worden onderzocht.

 • CBD olie werkt rustgevend en ontspannend
 • Zorgt voor een goede nachtrust
 • Verbeterd de darmflora
 • Verbeterd het concentratievermogen
 • Ondersteunt bij stress en spanning
 • Ondersteunt bij stemmingswisselingen en angsten
 • Geeft energie en is goed voor het geheugen
 • Werkt tegen acne en huidproblemen
 • Verlicht symptomen van chronische zenuwpijn
 • Gaat de negatieve effecten van THC (blowen) tegen
 • Kan ingezet worden bij het afkicken van verslavende middelen

Is CBD-olie legaal of illegaal

De meeste CBD-olie bevat niet meer dan 0,05% THC. Dit is ook de vereiste van de Nederlandse wetgeving, dus CBD-olie is 100% legaal en mag gewoon vrij gebruikt en gekocht worden. De olie is een natuurlijk voedingssupplement, net als de vele vitamines en mineralen die je op de markt vindt. Het supplement kan je lichaam dan ook ondersteunen bij bepaalde functies. THC-olie is daarentegen wel verboden. Deze olie, ook wel wietolie genoemd, bevat een hoge concentratie THC en heeft een psychoactief effect.

Let er bij het aanschaffen van CBD-olie op dat je kiest voor een product dat door een onafhankelijk laboratorium is getest. Zo kun je gemakkelijk de inhoud van het product controleren. Er zijn namelijk CBD-oliën op de markt die alcohol, azijn, kunstmatige smaakstoffen of ethanol bevatten. Laat deze producten linkt liggen.

Conclusie over CBD-olie

CBD-olie is 100% legaal om te gebruiken. De olie is een natuurlijk voedingssupplement dat breed kan worden toegepast in vele verschillende situaties. Het middel is vrij van psychoactieve stoffen en wint steeds meer aan populariteit. Onderzoek naar CBD-olie bevindt zich nog in de beginfase, maar laat veelbelovende resultaten zien wat op dit moment verder wordt onderzocht. Over de bijwerkingen van CBD-olie is nog niet veel bekend maar het is aannemelijk dat er interacties zijn met sommige medicijnen.