Klussen met ladder leidt vaak tot bezoek aan Spoedeisende Hulp

Array

Bij klussen in en rondom het huis worden de meeste ongelukken veroorzaakt door het gebruik van een ladder. Dit blijkt uit onderzoek door VeiligheidNL in opdracht van online gereedschapswinkel Klium. In het onderzoek is gekeken naar hoeveel ongelukken er jaarlijks plaatsvinden bij kluswerkzaamheden in de privésfeer.

In de analyse is gekeken naar het soort gereedschap dat betrokken was bij klusongevallen. Hiervoor zijn gegevens verzameld over heel 2018 van Spoedeisende Eerste Hulp afdelingen in 14 verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Naast ongevallen door ladders en steigers (44%), leiden ook werkzaamheden waarbij een zaag(machine) gebruikt wordt vaak tot een bezoek aan de eerste hulp (23%). Andere soorten gereedschap die tot letsel kunnen leiden zijn handgereedschappen zoals hamers, slijpmachines en boormachines. Behalve voor de meeste ongelukken, lijkt de ladder ook verantwoordelijk voor de meest zware ongevallen. Waar veel ongelukken bij kluswerkzaamheden onder lichte schade vallen, lijdt het vallen van hoogtes zoals ladders vaak tot ernstig letsel zoals een gebroken heup, arm of been.

Gereedschappen verantwoordelijk voor klusongevallen 2018:

  • Ladders: 3500 (44%)
  • Zaag: 1800 (22%)
  • Boor: 500 (6%)
  • Hamer: 500 (6%)
  • Slijpmachine 500 (6%)
  • Bijl 100 (2%)
  • Overige: 1100 (14%)

Oorzaken

Over de oorzaken van de ongevallen geeft het rapport van VeiligheidNL geen informatie, maar Klium vermoedt dat in de meeste gevallen één van deze drie factoren een rol speelt:

  • Verkeerde plaatsing van de ladder, bijvoorbeeld onder een gevaarlijke hoek of op een onstabiele ondergrond.
  • Slechte staat van de ladder, zoals kapotte, missende of vuile treden.
  • De lichamelijke en geestelijke toestand van de klusser.

Valongelukken voorkomen

Naast het gebruik maken van een goedwerkende ladder of trap zijn de meeste ongevallen te voorkomen, volgens Kathleen Ombelets van Klium. “Veel ongelukken ontstaan door onoplettendheid of een slechte voorbereiding. Mensen zijn gestrest, of vermoeid en zijn daardoor niet meer geconcentreerd. Zorg dat je bij het betreden van een ladder beide handen vrij hebt. Mocht je dan toch vallen of uitglijden heb je beide armen vrij om de val te breken. Daarnaast zorgt het dragen van valbescherming voor een kleinere kans op ernstig letsel”. Het volledige onderzoek is terug te vinden op de website van Klium.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen