Uitgekiend verbeterprogramma zorgt voor betere overleving hartpatiënten

Array

Door het resultaat van een behandeling centraal te stellen, verbetert de kwaliteit van zorg voor een patiënt. Met een chique woord heet dit Value Based Health Care (VBHC) ofwel waardegedreven zorg. Binnen het hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis heeft dit geleid tot kwaliteitsverbetering in de vorm van betere overleving, minder complicaties en heroperaties en een betere kwaliteit van leven. Dit blijkt uit onderzoek van Dennis van Veghel, zorgmanager in het Catharina Ziekenhuis en bestuurder van de Nederlandse Hart Registratie. Op 29 augustus promoveert hij op zijn onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven.  

Het onderzoek van Van Veghel is gebaseerd op het Value Based Health Care (VBHC) principe. “De kracht van VBHC is dat alle betrokken partijen zich richten op de kern van de zorg; wat is de gezondheidswinst voor de patiënt en tegen welke kosten? Deze verhouding wordt patiëntwaarde genoemd. De kwaliteit van leven is hierin een belangrijke parameter. Door deze uitkomsten te meten en continu te verbeteren, zullen we op termijn ook nog beter kunnen voorspellen wat het effect van een ingreep op de gezondheid van een patiënt zal zijn. Daardoor zijn we in staat om samen met de patiënt nog betere beslissingen te kunnen nemen over de beste behandeling. De conclusies uit het onderzoek zijn: zet het resultaat voor de patiënt centraal, organiseer de totale zorgketen in de regio of zelfs landelijk en zorg dat zorgverzekeraars kwaliteit van zorg ondersteunen en belonen. De resultaten uit mijn onderzoek laten zien dat het werkt!”

Zet het resultaat centraal

Het Catharina Ziekenhuis heeft de laatste jaren nauwlettend de resultaten van behandelingen gemeten en geëvalueerd. “Waar mogelijk is de werkwijze binnen het ziekenhuis of in de samenwerking met andere zorgverleners aangepast om nog betere resultaten te boeken. Dit is inmiddels een continu proces geworden en de resultaten zijn indrukwekkend”, legt Van Veghel uit. “Zo daalde de sterfte binnen 120 dagen na een bypass-operatie van 2,3 naar 1 procent. Bij de hartklepvervanging via een katheter daalde de sterfte binnen 30 dagen van 8,6 naar 2,9 procent. Jaarlijks krijgen bijna 1000 hartpatiënten een bypass-operatie in het Catharina Ziekenhuis. Ook het aantal complicaties na een ablatie, een behandeling bij hartritmestoornissen, daalde sterk van 1,8 naar 0,4 procent. Het verbeterprogramma werkt, dat laten deze cijfers wel zien.”  Ook zorgt het programma voor kostenbeheersing in de zorg. Van Veghel: “Logisch, complicaties na een operatie of een heroperatie zijn kostbaar.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen