Autoriteit Persoonsgegevens: ouders informeren over tandartsbezoek is toegestaan

Zorgverzekeraars mogen wel degelijk ouders informeren over het tandartsbezoek van hun kind. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens naar aanleiding van de brandbrief, die de ANT over dit onderwerp heeft gestuurd naar minister Bruins van VWS. Dit in tegenstelling tot wat zorgverzekeraars eerder beweerden.

Oproep

ANT roept zorgverzekeraars wederom op hun zorgplicht na te leven en actie te ondernemen. “Aangezien veel zorgverzekeraars stelden dat de AVG hun weerhield van het benaderen van deze ouders, zou niets hen nu in de weg moeten staan om deze eenvoudige en effectieve aanpak toe te passen”, stelt vice-voorzitter Ravin Raktoe van de ANT.

Noodklok

Op vrijdag 6 september luidde de ANT de noodklok bij minister Bruins van omdat is gebleken dat meer dan een half miljoen kinderen geen gebruik maken van de gratis mondzorg waar zij recht op hebben. In de brandbrief aan de minister vroeg de ANT hem de zorgverzekeraars op te roepen deze patiënten aan te schrijven. Een simpele methode die door zorgverzekeraar DSW al als succesvol was bewezen.

Het nieuws werd landelijk groots opgepakt door verschillende media met onder andere aandacht in alle landelijke dagbladen en diverse journaals. De zorgverzekeraars verscholen zich in hun reactie achter de strenge privacywetgeving van de AVG.

Onzin

De Autoriteit Persoonsgegevens liet echter weten dat dit onzin is. “Volgens de privacywet mag je alles doen wat nodig is om een contract tussen een verzekerde en een verzekeraar netjes uit te voeren”, zegt een woordvoerder. “Daarbij hoort ook goed contact, zeker als er misstanden worden vermoed. In dit geval lijkt het erop dat veel ouders denken dat een tandartsbezoek van een kind geld kost, wat niet zo is.”

De ANT roept alle zorgverzekeraars met klem op om hun zorgplicht na te leven en nu dan ook echt actie te ondernemen en het voorbeeld van DSW op te volgen. Wij horen graag wat de verschillende zorgverzekeraars van plan zijn en hopen dat door deze plannen de 600.000 kinderen snel de zorg zullen krijgen waar zij recht op hebben.

Bron: ANT

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen