Zorgverzekeraars: samen werken aan vernieuwing zorg, tempo moet flink omhoog

0
497

“We mogen trots zijn op onze gezondheidszorg, maar door de stijgende zorgvraag en de uitdagingen op het gebied van arbeidsmarkt en ict moet het tempo waarmee we de zorg vernieuwen flink omhoog”, zegt voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland in reactie op de vandaag door het kabinet gepresenteerde begroting voor 2020.

Alle zeilen bijzetten

“We leven steeds langer in goede gezondheid. En dat is positief. Maar hoe ouder we worden, hoe groter de kans dat we een chronische aandoening krijgen. Met het oog op het structurele gebrek aan zorgprofessionals en de razendsnelle, technologische transformatie in andere sectoren, moeten we als gezondheidszorg alle zeilen bijzetten. Verzekerden willen meer regie en zeggenschap; ze verwachten terecht dat ook de gezondheidszorg vernieuwt, bijvoorbeeld door de inzet van eHealth en andere slimme vormen van zorg. Zo kunnen we optimaal tegemoet komen aan de veranderende zorgbehoefte”, aldus Rouvoet.

Meer geld

Rouvoet: “Ook volgend jaar trekt het kabinet weer meer geld uit voor de gezondheidszorg. Uiteindelijk gaat dat voor zowel de portemonnee van de premiebetaler als de schatkist van de overheid ten koste van andere bestedingen. Om de zorg ook in de toekomst beschikbaar en betaalbaar te houden, zullen zorgorganisaties, zorgverleners, zorgverzekeraars en overheid daarom gezamenlijk, met patiëntvertegenwoordigers, moeten investeren in het vernieuwen van zorg. Dat vraagt moed en scherpe keuzes van alle betrokkenen: stoppen met zorg die niet zinnig is, het verplaatsen van zorg naar de juiste plek en het voorkomen van zorg door meer aandacht voor leefstijl en preventie. Als zorgverzekeraars gaan we de vernieuwing nog meer aanjagen en faciliteren.”

Bron: Zorgverzekeraars Nederland