Lentis, Kliniek Groningen voldoet niet aan tweede deel aanwijzing.

Inspectie legt een last onder dwangsom op

Lentis, Kliniek Groningen, voldoet niet aan het tweede deel van een eerder opgelegde aanwijzing van 27 mei 2019. De inspectie heeft Lentis, Kliniek Groningen op die datum een aanwijzing gegeven die bestond uit twee delen. Aan het eerste deel van de aanwijzing is inmiddels voldaan. Het tweede deel van de aanwijzing ging onder andere over de beschikbaarheid van personeel, scholing en het op een eenduidige wijze vastleggen van informatie in het  patiëntendossier. Lentis heeft een aantal benodigde stappen ondernomen. Desondanks voldoet Lentis nog niet volledig aan dit tweede deel van de aanwijzing. De inspectie geeft een last onder dwangsom om te zorgen dat Lentis alsnog volledig zal voldoen aan het tweede deel van de aanwijzing.

Wat is er aan de hand?

De aanwijzing had als doel om de tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van de zorg op te heffen. Op 28 augustus 2019 heeft de inspectie een bezoek gebracht aan Lentis, Kliniek Groningen. Tijdens dit bezoek bleek dat er op meerdere onderwerpen verbeteringen zijn doorgevoerd.

Binnen Kliniek Groningen is het werken met protocollen, richtlijnen en werkinstructies nog onvoldoende geïmplementeerd. Ook wordt binnen de Kliniek nog onvoldoende op eenduidige wijze informatie vastgelegd in het patiëntendossier. De informatie in het patiëntendossier is daardoor niet altijd actueel of voldoende toegankelijk.

Hoe nu verder?

De inspectie legt een last onder dwangsom op om de naleving van het tweede deel van de aanwijzing bestuursrechtelijk af te dwingen. Aan deze last is een dwangsom van €5.000,- verbonden voor iedere volledige week waarin niet volledig aan de genoemde last is voldaan. Het maximumbedrag aan mogelijk te verbeuren dwangsommen ten aanzien van de last is in totaal €20.000 -. Voor deze last geldt een begunstigingstermijn van vier weken. Als Lentis binnen de begunstigingstermijn aan de last voldoet, wordt er geen dwangsom verbeurd.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen