Ziekenhuismedewerkers in Drachten, Heerlen en Sittard gaan zondagsdiensten draaien

Ziekenhuismedewerkers van het Nij Smellinghe in Drachten en het Zuyderland in Sittard en Heerlen pakken het estafettestokje over in de ziekenhuisacties voor een goede cao. Zij draaien op donderdag 26 september, 24 uur lang zondagsdiensten*; de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. De operatiekamers, radiologie en tal van andere afdelingen zijn die dag gesloten voor niet-spoedeisende zaken vanwege de cao-acties.

In Drachten, Heerlen en Sittard zullen ingeroosterde ziekenhuismedewerkers aanwezig zijn om actie te voeren en doen daarnaast werkzaamheden waar ze normaal gesproken niet aan toekomen. Zij komen ook een aantal keer**  samen voor het ziekenhuis om tijdens een protestbijeenkomst om kracht te zetten bij hun eisen. Ook vragen zij hun Raden van Bestuur te tekenen voor steun en om zich achter hun personeel te stellen in het conflict met werkgeversvereniging de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). In het Zuyderland vallen ca 8.200 medewerkers onder de cao en in Nij Smellinghe ca 1.500 medewerkers.

Eindbod moet van tafel

Volgens de vakbonden is het onbegrijpelijk dat met de hoge werkdruk en gigantische personeelstekorten in de ziekenhuizen, de NVZ niet met betere voorstellen komt en investeert in het personeel. “Als deze problemen niet worden aangepakt, komt de kwaliteit van zorg in het geding. En dat gaat  de ziekenhuiswerknemers aan het hart. De bal ligt nu bij de NVZ om een streep door haar eindbod te zetten,” aldus vakbonden FNV, FBZ en CNV.

Vervolgacties

Eerder deze week sloten actievoerende ziekenhuismedewerkers in het Ommelanderziekenhuis Groningen de deuren voor niet-spoedeisende zaken. Vóór de zomerperiode gebeurde dit ook in drie ziekenhuizen in Alkmaar, Assen en Eindhoven. Ook na volgende week staan ziekenhuismedewerkers in meer dan tien ziekenhuizen klaar om het estafettestokje over te nemen. De acties gaan net zo lang door zolang de NVZ het slechte cao-eindbod niet van tafel haalt.

5% meer loon

FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een salarisverhoging van 5% en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken erspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland.

* Tijdens zondagsdiensten sluiten afdelingen 24 uur de deuren voor niet-spoedeisende zaken. Binnen de ziekenhuizen is dit een ultiem middel van actievoeren, want staken is niet mogelijk. Tijdens de zondagdiensten worden spoedeisende zaken uiteraard behandeld en staat de veiligheid van de patiënt in alle gevallen voorop.

** Protestbijeenkomst voor het ziekenhuis, Nij Smellinghe, Compagnonsplein 1 in Drachten, is op donderdag 26 september om 10.00 uur en 14.30 uur

Zuyderland, locaties Sittard-Geleen (Dr. H. van der Hoffplein 1) en Heerlen (Henri Dunantstraat 5)
Protestbijeenkomst voor het ziekenhuis op donderdag 26 september om 8.30 uur, 12.00 uur en 14.30 uur
In Sittard ligt het zwaartepunt van de protestactie in Zuyderland, hier is ook de Raad van Bestuur aanwezig.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen