FNV: Recht op onbereikbaarheid vastgelegd in cao Gehandicaptenzorg

Array

Het onderhandelaarsakkoord van de cao Gehandicaptenzorg dat vorige week is afgesloten, heeft een primeur. Het is de eerste keer dat in een cao is vastgelegd, dat je op je vrije dag onbereikbaar mag zijn. ‘Daar hadden onze leden echt last van. Die afspraak garandeert, dat je dus eindelijk echt vrij bent op je vrije dag!’, aldus bestuurder FNV Zorg & Welzijn Karim Skalli. De cao Gehandicaptenzorg wordt met een positief advies aan de leden voorgelegd.

‘Ik ben echt heel blij dat het recht op onbereikbaarheid is vastgelegd. Niet meer steeds je telefoon in de gaten houden of er een appje binnenkomt. Niet meer steeds je mail checken en moeten reageren. Het is belangrijk dat ik vanaf nu gewoon met mijn kinderen bezig kan zijn, zonder dat mijn werk continu aandacht vraagt, vertelt FNV-kaderlid Torsten.

Structurele loonsverhoging

Er is onder meer afgesproken dat het loon structureel omhoog gaat met 7,83% in drie stappen: 1,18% per december 2019, en op 1 juni 2020 met 3,4% en 1 juni 2021 met 3,14%. De loonstap dit jaar betreft de structurele verhoging van de eindejaarsuitkering tot een volwaardige 13e maand. Er komt 4,25% bij aan eenmalige uitkeringen in de 30 maanden dat de cao geldt, van 1 april 2019 tot 1 oktober 2021. De leerlingsalarissen stijgen met 5,7%.

Verplicht groter contract 

Er is goed nieuws voor iedereen die behoefte heeft aan een groter contract en in de praktijk ook veel meer uren maakt dan in zijn of haar contract staan. De werkgever is vanaf nu verplicht de medewerker een groter contract aan te bieden, als over 1 jaar gemiddeld meer dan 10% boven de afgesproken arbeidstijd is gewerkt.

Werk en privé combineren

De FNV vindt dat werknemers meer zeggenschap moeten krijgen over hun werktijden en privé en werk goed zouden moeten kunnen combineren. Daar hoort bij dat werknemers zich niet onder druk gezet moeten voelen om hun mobiele telefoon of laptop tijdens privétijd in de gaten te houden, omdat er mogelijk nog een bericht van een collega of leidinggevende kan komen. Zo is de kans groot dat je privé continue met je werk bezig bent. Dat veroorzaakt stressklachten, terwijl werkenden rust en hersteltijd nodig hebben. Daarnaast is het kunnen uitrusten na het werk ook belangrijk om het werk en de zorg voor kinderen en naasten te combineren en om tijd voor jezelf te hebben.

Bron: FNV Zorg & Welzijn

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen