De ziekte van Parkinson en seksualiteit

Bijna iedereen heeft behoefte aan intimiteit en seks, maar erover praten vinden we soms nog moeilijk. Dat is ook niet gek. Als er dan ook nog sprake is van een aandoening zoals Parkinson, komt seks al heel snel in de taboesfeer. Jammer, want seks is een basisbehoefte voor de mens en de intimiteit is belangrijk voor onze relatie. Helaas lukt dat dus niet altijd meer zoals we gewend waren. Bepaalde symptomen van Parkinson kunnen er namelijk voor zorgen dat samen intiem zijn lastiger is. Gelukkig zijn er wel degelijk handvatten om Parkinson en seksualiteit  te verenigen.

Invloed van Parkinson op seks en genot

Wat is de invloed van Parkinson dan precies? Parkinson kan op verschillende manieren van invloed zijn. Dit uit zich bij iedere patiënt anders, maar klachten zijn over het algemeen in te delen in lichamelijke en psychologische problemen. Die hebben vervolgens op de volgende manieren invloed op onze seksualiteit.

Lichamelijke problemen

Er kunnen zich diverse lichamelijke problemen voordoen. Onzekerheid over het eigen lichaam is hierbij een veelvoorkomende, omdat het lichaam niet meer hetzelfde functioneert als vroeger. Ook kunnen lichamelijke beperkingen zich bijvoorbeeld uitten in verlammingen, extra vermoeidheid, verminderde libido of een overgevoeligheid voor prikkels. Hierdoor ziet de patiënt zich als minder aantrekkelijk.  Vervolgens uit zich dat vaak in psychologische problemen.

Psychologische problemen

Seksualiteit is een samenspel tussen het lichaam en onze hersenen. Seksuele prikkels worden in ons brein vertaald en hierbij komt het hormoon dopamine vrij. Dopamine is een ‘beloningshormoon’ dat vrijkomt in onze hersenen waarmee ons lichaam tegen ons zegt dat we ons goed voelen. Dopamine komt vrij wanneer we bijvoorbeeld iets aantrekkelijks zien of doen. Helaas tast Parkinson de aanmaak van dit hormoon aan. Ook depressie, schaamte en empathieverlies kunnen een negatieve rol spelen gaan spelen bij Parkinson patiënten.

Adviezen voor Parkinson en intimiteit

Hoe kunnen we zorgen dat de negatieve invloeden van Parkinson op onze seksualiteit tot een minimum beperkt blijven? Het allerbelangrijkste is om seksualiteit openlijk te blijven bespreken. Bedenk goed dat het voor een Parkinson-patiënt moeilijk is hier de eerste stap in te zetten, omdat ongemakkelijkheid en onzekerheid in deze fase een grote rol spelen. De huisarts of neuroloog kunnen hier ook de helpende hand in bieden.

Wanneer erover gesproken wordt is de eerste belangrijke stap eigenlijk al gezet. Je zult dan zien dat seksualiteit nog steeds mogelijk is. Enkele tips in de fase hierna zijn het bewust tijd vrij maken voor elkaar, het bijstellen van verwachtingen en het ontdekken van elkaar. In het artikel op de website van Verder met Parkinson kun je nog veel meer adviezen en achtergrond informatie lezen, zodat seks niet langer een taboe hoeft te zijn!


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen