Invloed verzekerden op beleid zorgverzekeraars versterkt

Verzekerden worden meer betrokken bij de totstandkoming van beleid van zorgverzekeraars. Dat heeft minister Bruins voor Medische Zorg besloten. Door een aanpassing van de Zorgverzekeringswet kunnen zorgverzekeraars straks wensen en behoeften van verzekerden beter meenemen in hun beleid. Het gaat om meer inspraak van verzekerden bij het zorginkoop- en het communicatiebeleid van zorgverzekeraars.

Input van verzekerden

Vandaag heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel van minister Bruins aangenomen. Minister Bruins: “Ik vind het belangrijk dat waardevolle input van verzekerden wordt meegenomen door zorgverzekeraars. Dit voorstel zorgt ervoor dat verzekerden goed de gelegenheid krijgen om hun meningen en wensen over beleid kenbaar te maken. Dat komt de kwaliteit van de ingekochte zorg en dienstverlening van de zorgverzekeraar ten goede. Daarnaast komt de zorgverzekeraar hiermee ook meer naast de verzekerden te staan, voor wie hij het uiteindelijk allemaal doet.”

Verzekerdeninvloed



De minister verwacht dat er meer dialoog ontstaat tussen verzekerden en de zorgverzekeraar over onderwerpen die de verzekerden direct raken. Daarnaast moeten zorgverzekeraars gaan terugkoppelen wat de inspraak van verzekerden inhield en wat de zorgverzekeraar ermee heeft gedaan. Het bestuur van een zorgverzekeraar blijft altijd de beleidsbeslissingen nemen en blijft ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid. Het wetsvoorstel verandert daar niets aan.

Alle zorgverzekeraars organiseren ook nu al een vorm van verzekerdeninvloed. Uit een brede consultatie bleek echter dat in de praktijk behoefte is aan verbetering op een aantal punten. Het wetsvoorstel voorziet hier nu in.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen