Evelien Brouwers benoemd tot hoogleraar Psychische Gezondheid en Duurzame Inzetbaarheid in Arbeid

Array

Evelien P. M. Brouwers is per 1 oktober benoemd tot bijzonder hoogleraar psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeid aan Tilburg University. Zij volgt prof. dr. Jac van der Klink op, die met emeritaat gaat. De leerstoel is verbonden aan de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences.


Psychisch ‘onwelbevinden

De centrale focus van de leerstoel ligt bij de vraag wat er nodig is om mensen duurzaam en vitaal aan het werk te helpen en houden, vooral wanneer er sprake is van psychische problemen of psychisch ‘onwelbevinden’. Het onderzoek handelt over wat werknemers ‘van waarde’ vinden voor hun welzijn, wat hun keuzemogelijkheden zijn om deze waarden te realiseren, en over hoe persoonlijke- en of omgevingsconversiefactoren de realisatie van deze ‘capabilities’ belemmert of juist mogelijk maken. Met Evelien zal de focus nog explicieter liggen op de implementatie van nieuwe kennis over conversiefactoren en duurzame inzetbaarheid in organisaties, in trainingen en onderwijs en in advisering aan werkgevers en werknemers. 

Partners

De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door NSPOH, Ascender, Transvorm en HumanTotalCare. Transvorm is een samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn in Noord-Brabant, op het vlak van regionale aanpak van strategisch arbeidsmarktbeleid, personeelsbeleid en opleiding. Ascender begeleidt jaarlijks duizenden mensen terug naar werk of naar een vitaler functioneren op het werk en helpt teams van medisch specialisten om beter samen te werken. De Netherlands School of Public and Occupational Health (NSPOH) leidt professionals (artsen, verpleegkundigen, arbo-consultants, managers) op voor de praktijk van public en occupational health. HumanTotalCare werkt samen met 65.000 werkgevers in Nederland, waarbij wordt ingezet op het vergroten van de gezondheid en vitaliteit van de in totaal ca. 1,5 miljoen werknemers van deze werkgevers. 

Dr. Evelien Brouwers

Dr. Evelien Brouwers(Eindhoven, 1970) behaalde in de periode 1990-1995 haar masterdiploma zowel in de klinische als sociale psychologie aan de Universiteit Leiden (beide cum laude). Daarna werkte ze bij de Depressie Stichting (1996), als promovenda aan Tilburg University (1997-2001) en als postdoc onderzoeker bij NIVEL (2001-2005). Ze ging vervolgens opnieuw bij Tilburg University aan de slag als docent/senior onderzoeker en per 1 oktober 2019 dus als hoogleraar. Evelien was sinds 2006 onder meer lid van het managementteam van Tranzo (2006-2016), coördinator bij de Academische Werkplaats Geestdrift (2006-nu), coördinator Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid (2015-nu) en was voorzitter van de commissie die de landelijke richtlijn ‘psychische problemen’ voor bedrijfsartsen recent heeft herzien, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Evelien haalde bijna 2 miljoen euro aan fondsen binnen voor haar onderzoek. Ze heeft ruim 80 internationale en nationale publicaties op haar naam staan.

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen