Dance4Life viert succesvolle resultaten van project in Nepal op Wereldmeisjesdag

fotocredits ‘Jesaja Hizkia voor Dance4Life’

Aantal meisjes in Nepal dat hun school afmaakt gestegen dankzij seksuele voorlichting

Op Wereldmeisjesdag, 11 oktober, viert Dance4Life dat meisjes hun school afmaken en betere kansen voor de toekomst hebben. Discriminatie door ongelijkheid tussen jongens en meisjes en het gesprek over rechten van meisjes zijn actueler dan ooit. Dat onveilige seks een van de grootste gezondheidsrisico’s voor jongeren wereldwijd is, heeft daar enorm veel mee te maken. Om die reden strijdt Dance4Life al 15 jaar om dit tegen te gaan met interactieve seksuele voorlichting. En met succes: het programma gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij heeft in Nepal goede resultaten behaald. In de afgelopen drie jaar zijn er ruim 83.000 jongeren bereikt en een daling van 93% schooluitval door kindhuwelijken gerealiseerd.

Project tegen kindhuwelijken

Het project, dat mede mogelijk is gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, had het doel om het bewustzijn rondom kindhuwelijken te vergroten en uiteindelijk het aantal gevallen van kindhuwelijken te verminderen. Voormalig Dance4Life-ambassadeur Doutzen Kroes trapte de campagne in 2016 af met een reis naar Nepal en een documentaire over kindhuwelijken. Het project bestond uit drie succesvolle onderdelen; een Nepalese versie van het Dance4Life lesprogramma, een radiosoap over kindhuwelijken en een gratis hulplijn om bijvoorbeeld gevallen van kindhuwelijken te melden.

Dankzij Dance4Life maken jongeren hun school af

Onlangs is het project in Nepal afgerond met een geweldige impact: 20 procent meer jongeren die aangeven niet voor hun 20e levensjaar te willen trouwen; 35 procent stijging in kennis onder scholieren over hun seksuele rechten én er werd een daling van 93 procent schooluitval gemeten die rechtstreeks te maken heeft met kindhuwelijken.

Over Dance4Life

Dance4Life is een organisatie die wereldwijd jongeren in hun kracht zet zodat zij veilige seksuele keuzes maken. Dit doen zij met een lesprogramma voor en door jongeren waar dans en muziek de sleutel zijn. Hiv, tienerzwangerschappen en seksueel geweld zijn namelijk voor hen de grootste en snelst groeiende gezondheidsrisico’s. Het Nederlandse initiatief vindt inmiddels plaats in 14 landen verspreid over 5 continenten.

Fotocredits ‘Jesaja Hizkia voor Dance4Life

Bron: Dance4Life