Koplopers in online psychische zorg bieden wachtlijstvrije behandeling


Mentaal Beter, DiSofa, GGzE en Medicinfo zijn koplopers op het gebied van online geestelijke gezondheidszorg. Vanaf 1 oktober zijn Mentaal Beter, DiSofa en GGzE ook te vinden op Welshop waardoor een volledig online aanbod zónder wachttijden voor iedereen makkelijk en overzichtelijk vindbaar is. Medicinfo verzorgt samen met Welshop de klantenservice en begeleidt cliënten bij de start van de online behandeling. Eerder dit jaar werd bovendien bekend dat zorgverzekeraar CZ financiële steun biedt voor een verdere groei van Welshop.

“Onze ervaringen met online behandelen zijn zeer positief. Dankzij de samenwerking met Welshop kunnen we nog meer mensen direct beschikbare, goede zorg bieden” Rodney Pikaar van Mentaal Beter Online.

Wachttijden terugdringen in de GGZ

Sinds 1 oktober 2019 verwijst CZ alle cliënten die op een wachtlijst staan en in aanmerking komen voor een online behandeling, direct door naar Welshop. “Wij voelen ons medeverantwoordelijk voor het terugdringen van wachttijden in de GGZ. Daarom hebben wij geïnvesteerd in Welshop en wijzen we onze verzekerden actief op de mogelijkheid van een online behandeling” Marieke Verlee, manager GGZ bij CZ.

Iedereen met een verwijzing

Via Welshop kan iedereen in Nederland met een verwijzing van de huisarts direct toegang krijgen tot online behandelingen bij psychische problemen. Er is geen sprake van wachttijd of extra kosten en de behandeling kan overal plaatsvinden, mits de klant toegang heeft tot internet. Kwaliteit van de behandelingen is gewaarborgd: Welshop werkt alleen met aanbieders die geregistreerde en gecertificeerde behandelaren in dienst hebben. De online behandeling bij een van de partners van Welshop vindt plaats via videobellen en met online trainingsmodules in beveiligde portals.

“Wij geloven dat online behandeling in korte tijd enorm kan groeien, als mensen er maar bekend mee zijn. Door samenwerking bereiken we meer mensen met onze boodschap.” Joris Arts, manager DiSofa online therapie.

Online behandeling is effectief


Momenteel staan er bijna 90.000 mensen op een wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg. Het gaat daarbij voornamelijk om cliënten met persoonlijkheidsstoornissen, angst en autisme. Voor hen worden de mogelijkheden om snel te kunnen starten met een behandeling vergroot. Uit onderzoek blijkt dat online behandeling minstens zo effectief is als een reguliere behandeling bij een instelling op locatie. Bovendien blijkt online interventie ook effectief voor het (opnieuw) voorkomen van psychische klachten.

Bron: Welshop