Afname TBC-epidemie gaat te langzaam: 1.5 miljoen sterfgevallen in 2018

Array


Kitty van Weezenbeek: “Waar wacht de politiek op?”

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte vanavond haar nieuwste cijfers bekend: in 2018 stierven wereldwijd 1.5 miljoen mensen aan tuberculose (TBC). Daarmee blijft TBC de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. “De Verenigde Naties hebben als doel dat de TBC-epidemie in 2030 is beëindigd. Dat gaan we in dit tempo niet halen. Om dit voor elkaar te krijgen, is er echt meer financiële steun, politieke commitment en daadkracht nodig. KNCV Tuberculosefonds en partners hebben die daadkracht, en de returns on investment in TBC zijn bewezen. Dus waar wacht de politiek op?”, aldus Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds.

TBC wereldwijd


TBC wereldwijd een halt toe brengen, is onderdeel van de internationale Social Development Goals. Door de Verenigde Naties werd dit doel vorig jaar onderstreept met een politieke verklaring. In het vandaag uitgebrachte Global TB Report van de WHO wordt duidelijk dat de internationale TBC-bestrijding daarvoor niet op koers ligt. Het aantal sterfgevallen is minder dan in 2017 – toen overleden 1.6 miljoen mensen – maar de afname gaat te langzaam. Voor de financiering van het toegankelijk maken van TBC-diagnose, -behandeling en -zorg is in 2019 een tekort van 3 miljard euro. Voor TBC-onderzoek is 1.1 miljard euro meer nodig. Ook onder meer TBC-preventie blijft achter op de gestelde mijlpalen.



Goed nieuws is er ook: steeds meer mensen met TBC worden gevonden en behandeld. Net als voorgaande jaren worden volgens de schattingen van de WHO 10 miljoen mensen per jaar ziek door TBC. In 2018 werd bij 7 miljoen mensen de ziekte daadwerkelijk vastgesteld. In 2017 waren dat er nog 6.4 miljoen. Nieuwe diagnostische methoden dragen onder meer bij aan het verkleinen van de kloof tussen het door de WHO geschatte en gevonden aantal TBC-patiënten. Voor resistente TBC zijn de cijfers minder goed: van de half miljoen multiresistente patiënten wordt slechts 1 op de 3 gevonden en behandeld. Deze vorm van antimicrobiële resistentie wordt dus verspreid en blijft een groot gevaar voor de volksgezondheid.

TBC is te genezen

Een snelle en goede diagnose is in alle gevallen belangrijk, want met de juiste medicijnen en behandeling is TBC te genezen. Mensen kunnen anderen dan ook niet meer besmetten.

Indonesië is een van de landen waar in 2018 relatief de meeste progressie werd geboekt. KNCV Tuberculosefonds droeg daar aan bij, door samen met de nationale overheid de detectie van mensen met TBC te verbeteren. “Daar zijn we trots op, maar we zijn er nog lang niet”, aldus Van Weezenbeek. “Europa is op dit moment de enige regio die ‘on track’ is om TBC in 2030 te elimineren. Zo komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor, terwijl het rond de Tweede Wereldoorlog volksziekte nummer 1 was. We hebben de kennis en expertise om TBC ook in de rest van de wereld een ziekte van vroeger te maken.”

Bron: KNCV Tuberculosefonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen