Rondleiding Amsterdam UMC Imaging Center

Array

Het Amsterdam UMC Imaging Center opent op 31 oktober officieel haar deuren met een feestelijke opening. Graag nodigen we u uit voor een rondleiding in het Imaging Center op de Van der Boechorststraat 6A op dinsdag 29 oktober van 9 tot 11 uur. Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming bij Amsterdam UMC en een van de initiatiefnemers van het centrum, zal u rondleiden en vragen beantwoorden. 

Kijken in de patiënt voor gepersonaliseerde therapie


Het Amsterdam UMC Imaging Center, gevestigd op de Zuidas, zal wereldwijd een unieke plaats innemen: klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van medicijnen komen hier onder één dak. Nergens ter wereld komen deze functies samen in één gebouw.  De ‘winst’ die hiermee wordt behaald, is zowel voor patiënten als onderzoekers enorm. “Door op één plek te zijn, kunnen we sneller een diagnose stellen en kijken welke behandeling het beste is”, aldus Van Dongen. “Imaging is cruciaal als navigatie bij al het klinisch handelen en maakt het onzichtbare zichtbaar.”

In het Imaging Center komt zeer geavanceerde apparatuur, zoals MRI’s, CT’s, PET scanners, optische apparatuur en drie cyclotrons ofwel deeltjesversnellers. De scanapparatuur kan ziektes opsporen. Door medische isotopen (een klein beetje radioactiviteit gemaakt door de deeltjesversnellers) aan medicijnen te koppelen, zijn ziektes op te sporen en is tijdens de behandeling te zien of de medicijnen op de juiste plek komen. Vervolgens is te zien of de behandeling werkt. “Dit helpt bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, en opent ook de weg naar  gepersonaliseerde therapie”, licht Van Dongen toe. “Slaat de therapie niet aan, dan kan de arts in een vroeg stadium besluiten de behandeling te stoppen en over gaan op een andere behandeling. Dit alles leidt tot efficiëntere ontwikkeling en gebruik van medicijnen, is beter voor de patiënt, en bespaart ook kosten.”

Toegankelijkheid van de zorg voor patiënt en bedrijven


Het nieuwe gebouw is toegankelijk, milieuvriendelijk en flexibel ingericht. Er zijn drie lagen voor de zorg. Hier kunnen patiënten met kanker, verstoringen in het immuunsysteem, neurologische of cardiovasculaire ziekten terecht voor alle noodzakelijke diagnostische behandelingen. De rest van het gebouw is bestemd voor onderzoek, medicijnontwikkeling en productie van medische isotopen en tracers. Niet alleen voor Amsterdam UMC zelf, maar ook andere ziekenhuizen in Nederland. Ook laten nationale en internationale (farmaceutische) bedrijven hier hun nieuwste geneesmiddelen in klinische studies testen door ze in het lichaam te volgen met imaging.

Aanzuigende werking Amsterdam


Van Dongen is trots op het nieuwe centrum: “In het Imaging Centrum maken we op een milieuvriendelijke manier de medische isotopen en tracers voor andere Nederlandse ziekenhuizen en buitenlandse onderzoekcentra.” Voor de stad Amsterdam is het Imaging Center een aantrekkelijk uithangbord en speelt het een belangrijke internationale rol in geneesmiddelenontwikkeling en de kostenbeheersing daarvan. “Maar het Imaging Center is vooral een plek waar we patiënten op de beste en snelste manier kunnen behandelen in een zo prettig mogelijke omgeving.”

Bron: Amsterdam AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen