Ruim 40% meer hartinfarcten in dagen na klokverzetting: afschaffen of niet?

Array

84% van de Europeanen stemde in 2018 voor de afschaffing van de klokverzetting. Toch wordt op 27 oktober de klok weer een uur achteruit gezet en gaat de wintertijd officieel van start.

Kasja Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, lichtte in een brief aan de Tweede Kamer toe dat er nog geen meerderheid voor de afschaffing van de klokverzetting is. Dit terwijl uit onderzoek van CBS blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders met slaapproblemen kampt, die versterkt worden na de klokverzetting. Daarnaast toont onderzoek van Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aan dat de wisseling tussen wintertijd en zomertijd zorgt voor slaapproblemen, meer hartinfarcten en meer verkeersongelukken.

Slaapproblemen door klokverzetting


24% van de Nederlanders heeft naar eigen zeggen slaapproblemen, meldt het CBS. Tijdens de wisseling van wintertijd naar zomertijd gaat de klok een uur vooruit. Oftewel, een uur minder slaap. Voor mensen met slaapproblemen kan dit zorgen voor extra vermoeidheidsklachten.

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en ons dagelijks leven. Toch heeft 77% van de Europeanen geen optimale slaapomstandigheden. Uit onderzoek blijkt dat er een direct verband is tussen een verduisterde kamer en een goede nachtrust. In de wintertijd wen je juist sneller aan het nieuwe ritme als je ’s ochtends de ruimte licht maakt. Gebruik hiervoor een wake-up light en doe de gordijnen zo snel mogelijk open!

Nog een tip voor een betere nachtrust? Zet luchtzuiverende planten in de slaapkamer! Deze planten, zoals de Dracaena of Ficus, halen 70 tot 80% van de schadelijke chemicaliën uit de lucht.

Gezondheidsproblemen


De zomertijd zorgt voor extra licht gedurende een dag en zorgt daarmee voor meer vitamine D. Dit is goed voor de gezondheid, maar toch is het verzetten van de klok niet voor iedereen zonder risico. Onderzoek van RIVM toont een stijging van 44% aan in het aantal niet-fatale hartinfarcten gedurende vier dagen na de klokverzetting.

Verkeersongelukken


Door de omschakeling naar zomertijd in de lente gebeuren er meer ongelukken op de weg. Automobilisten zijn minder scherp tijdens het autorijden door het verstoorde ritme. Uit data blijkt dat meer verkeersongelukken plaatsvinden in de week na de ingang van de zomertijd. Bij de ingang van de wintertijd neemt dit aantal juist af, omdat mensen een extra uur slaap krijgen.


Bron: Veneta

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen