Onderzoek naar klompvoeten stap verder met grote subsidie

Array

Met een subsidie van bijna 700.000 euro maakt SIA RAAK-PRO verder onderzoek naar klompvoeten mogelijk. Onderzoek dat in februari 2020 van start gaat en wordt gecoördineerd door Fontys Paramedische Hogeschool, Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis. Het onderzoek is een vervolg op eerder grootschalig onderzoek (gesubsidieerd door SIA Raak Publiek) dat zij deden naar een methode waarmee terugval bij klompvoeten eerder herkend zou kunnen worden. In deze klompvoetstudie werd bekeken of terugval nauwkeuriger beoordeeld kan worden in een looplab, waardoor er eerder ingegrepen kan worden. De uitgebreide loopanalyses blijken aanvullende informatie te geven op de klinische beoordeling van de arts.

Vervolgonderzoek

Het nieuwe onderzoek richt zich met name op participatie en functioneren; ervaren kinderen in het dagelijks leven daadwerkelijk last van het feit dat ze een klompvoet hebben? En hoe is de kwaliteit van leven van deze kinderen? Hoe erg is het om een klompvoet te hebben? In de loopanalyses zijn verschillen gezien tussen klompvoetpatiëntjes en kinderen zonder klompvoet in enkele gewrichtshoeken, maar beperken deze verschillen de klompvoetpatiënt nou écht in de dagelijkse praktijk? Dit soort vragen staan centraal in het verdere onderzoek. Gedurende vier jaar zullen er samen met onder andere kinderfysiotherapeuten, de patiëntenvereniging en KU Leuven verschillende studies opgezet en uitgevoerd worden. Met behulp van vragenlijsten, 3D-bewegingsanalyses en klinische gegevens wordt geprobeerd een gedetailleerd beeld te krijgen van problemen die kinderen met een klompvoet in de dagelijkse praktijk ervaren en hoe een eventuele aanvullende behandeling hierbij kan helpen.

Symposium

Om de resultaten van de afgelopen twee jaar te presenteren én om vooruit te blikken naar het nieuwe onderzoek, organiseert Fontys Paramedische Hogeschool op maandag 18 november een slotsymposium met als onderwerp “Hoe kan 3D-gangbeeldanalyse vroegtijdige relapse klompvoet opsporen?”. Op dit symposium worden bezoekers bijgepraat over hoe het onderzoek begon, wat de resultaten zijn en hoe het vervolg van dit project eruit zal zien. Ook is de behandeling van de klompvoet te zien in de vorm van een expositie in de tijd. Het symposium is met name interessant voor zorgprofessionals (zoals kinderfysiotherapeuten en podotherapeuten), ouders van kinderen met een klompvoet (onderzoeksdeelnemers), docent-onderzoekers en studenten.

Gespecialiseerde zorg

Bij een klompvoet is sprake van een volgroeide voet, die tijdens de zwangerschap in een verkeerde stand is gegroeid. Spieren, banden en pezen ‘trekken’ de voet in een kromme stand. Bij de geboorte wijzen de voeten van de baby dan ook naar beneden, in plaats van naar voren. De vorm lijkt meestal op een golfclub. De naam klompvoet is dan ook een verbastering van het Engelse woord ‘clubfoot’. Behandeling van deze aandoening vindt plaats in een gespecialiseerd klompvoetcentrum, zoals het Máxima MC. De nieuwe subsidie brengt de klompvoetzorg naar een nog hoger niveau.

Bron: Fontys

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen