Photo by Carolina Heza

Vandaag is het Nationale Whiplash Dag

De Nationale Whiplash Dag is jaren geleden in het leven geroepen door de Whiplash Stichting, maar vooralsnog is er nog weinig mee gedaan. Vanaf 2019, het dertig jarig bestaan van de Stichting Whiplash, zoekt de stichting de media om meer aandacht op te zoeken om whiplash onder de aandacht te brengen. Helaas krijgen whiplash-slachtoffers nog steeds niet de erkenning die ze verdienen en nodig hebben. Terwijl er zij we met de ernstige gevolgen hiervan leven. Deze mensen zouden zo ontzettend geholpen zijn met meer erkenning voor hun klachten en niet constant die strijd hoeven voeren met de buitenwereld die het niet wil inzien en snappen wat hun mankeert.

Whiplash-ongeval

Ieder overkomt het zo’n 10.000 tot 30.000 mensen in Nederland, een whiplash-ongeval. Als gevolg van een whiplash-ongeval kunnen beschadigingen optreden in de halswervelkolom, overige halsstructuren zoals spieren en zenuwen, in gezicht en in de halsruggenmerg en hersenen met hersenstam. Het maatschappelijk belang is om meer inzicht en begrip te vormen rondom dit issue en het leven met whiplash.

De meestvoorkomende oorzaak is een verkeersongeval. De klachten die na een whiplash ongeval optreden worden het whiplash syndroom genoemd. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid komen ook veel voor.

Gevolgen

De gevolgen van een whiplash-ongeval hebben effect op zowel het werk als het privéleven van een slachtoffer. Veel mensen met whiplash verliezen hun werk, kunnen niet meer voor 100% functioneren in het gezin. Vaak hebben slachtoffers 24 uur per dag en 7 dagen in de week pijn in hoofd, nek, rug, schouders en armen. Een pijn waar veel zorgverleners niet de oplossing voor hebben. En patiënten zijn veel gevoeliger voor prikkels (drukte, geluiden, geuren en kleuren) en hebben hierdoor een veel beperkter en geïsoleerder leven dan voorheen.

De Whiplash Stichting Nederland zet zich actief in voor de (h)erkenning van het whiplash syndroom en het versterken van de positie van whiplash patiënten door het coachen en begeleiden van mensen die te maken hebben met de gevolgen van whiplash.

Ondersteuning in het traject ziekteverzuim en/of arbeidsongeschiktheid

De Whiplash Stichting Nederland heeft veel ervaring met vragen over ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheidskeuringen, en bezwaar- of beroepsprocedures. Op de website wordt advies gegeven hierover maar ook telefonisch zijn zij bereikbaar voor vragen over dit onderwerp

Gedurende het gehele jaar kunt u contact opnemen met onze contactpersonen via onze e-mail- of telefonische hulpdienst. Of het nu gaat om vragen, advies, of iemand die even met u meedenkt of naar u luistert. Ook mensen uit uw naaste omgeving kunnen contact met ons opnemen. Bijvoorbeeld om zich te informeren over whiplash en wat het betekent om te leven met de gevolgen ervan.

Telefonisch contact

Met vragen over whiplash belt u  035-2042002 

Onze contactpersonen zijn rechtstreeks bereikbaar op:

  • maandagochtend    11.00 – 12.30 uur
  • woensdagavond      19.00 – 20.30 uur

Contact per e-mail

Heeft u liever contact per e-mail met vragen over whiplash, dan kunt u bij ons terecht via [email protected]

Secretariaat

Het secretariaat van de Whiplash Stichting Nederland is telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 uur tot 13.00 uur op 035-2042003 of via e-mail [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen