In het voetspoor van Blasius

De wandelingen langs deze monumentale gebouwen laten u de bijzondere geschiedenis van onze stedelijke gezondheidszorg ervaren – Femke Halsema, burgemeester van de stad Amsterdam.

Bij Uitgeverij Amsterdam University Press verschijnt 14 november:

In het voetspoor van Blasius

Een wandeling langs 350 jaar medische zorg en opleiding in Amsterdam

Thomas van Gulik, Frank IJpma, Nienke Fleuren & Matthanja Bieze (fotografie)

Dit jaar bestaat de academische geneeskunde in Amsterdam 350 jaar. In elf stadswandelingen wordt de lezer langs medisch-historisch erfgoed geleid, met onderweg een inkijk in de praktijkvoering en opleiding van chirurgijns, artsen en moderne specialisten. In het voetspoor van Blasius verbindt het heden en verleden van de medische zorg en opleiding in Amsterdam in een verrassend alledaags perspectief.

In 1669 liep professor Gerard Blasius met zijn studenten van de collegezaal in de Agnietenkapel naar het Sint-Pietersgasthuis om daar enkele patiënten te bezoeken. Deze wandeling markeert het begin van de academische geneeskunde in Amsterdam die nu 350 jaar bestaat.

Historische wandeling

De historische wandeling van Blasius krijgt met deze stadsgids een hedendaags vervolg. In elf stadswandelingen komt het erfgoed van de medische zorg en opleiding in Amsterdam tot leven. Met verhalen en beelden toont het de ontwikkeling van de gezondheidszorg in Amsterdam. De straten vormen het decor waarin het medisch erfgoed te vinden is, soms subtiel of verborgen, andere keren nog in de oorspronkelijke staat. Voormalige gasthuizen, het chirurgijnsgilde, de klinieken, de medische faculteiten, de eerste moderne ziekenhuizen en hun voortzetting in de huidige ziekenhuizen komen aan bod.

Thomas van Gulik is em. hoogleraar chirurgie aan Amsterdam UMC, locatie AMC.
Frank IJpma is chirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Nienke Fleuren is specialist ouderengeneeskunde i.o. in Amsterdam UMC, locatie VUmc Matthanja Bieze is fotograaf en anesthesist i.o. in Amsterdam UMC, locatie AMC.

Bron: amsterdamuniversitypress