Nieuwe politieke partij met prominente medici om‘falend zorgsysteem’

0
896

Prominente medici hebben een nieuwe politieke partij opgericht: NLBeter. Ze doen dit uit onvrede over het in hun ogen falende zorgsysteem. Psychiater Esther van Fenema is een van de oprichters: “Wij kunnen niet anders, dan een gooi doen naar de macht.”

Zorgsysteem faalt“Het zorgsysteem faalt en het lukt de huidige politieke partijen niet om er iets aan te veranderen. Wij kunnen dat beter”, zegt Van Fenema. “Het vertrekpunt van onze partij is gezondheid en een gezonde samenleving. Maar dan gaat het vaak ook om onderwerpen in het onderwijs of op het terrein van Sociale Zaken. We zijn dus breder dan dat.”

Het bestuur van de partij bestaat naast Van Fenema uit de bekende oncoloog Wanda de Kanter, cardioloog Janneke Wittekoek en psychiater Ronald Mann. De Rotterdamse hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans completeert het bestuur. NLBeter hoopt minimaal vijf zetels te halen.

Minimaal 5 zetels

De medici van NLBeter willen meedoen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen, in maart 2021, en daar minimaal 5 zetels halen. Van Fenema: “Nu schrijven we opiniestukken, schuiven we aan bij talkshows en worden we soms uitgenodigd op het ministerie om ons zegje te doen, maar er verandert niets. We hebben echte macht nodig, zetels, om daadwerkelijk iets te kunnen verbeteren.”


Meer over de oprichting van de partij en de doelstellingen op EenVandaag.nl