Ouders couveusekinderen schenken 75 couveuseafdelingen speelkoffertjes voor broertjes en zusjes van couveusekinderen

Array

Op 17 november, tijdens Wereld Prematuren Dag, worden speelkoffertjes geschonken aan 75 couveuseafdelingen in Nederland. 1 op de 10 baby’s wordt in Nederland te vroeg geboren. Deze baby’s liggen soms maanden in het ziekenhuis en krijgen intensieve zorg. Voor broertjes en zusjes is het vaak moeilijk te begrijpen waarom de baby in een couveuse moet blijven. Ook mogen broertjes en zusjes vaak niet op bezoek komen, vanwege infectiegevaar. Om hen helderheid te verschaffen heeft de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) een speelkoffer ontwikkeld. Hiermee leren ze spelenderwijs de wereld waarin een couveusekind verblijft.

Couveusekind

Broertjes en zusjes van een couveusekind snappen vaak niet wat er gebeurt. Ilona Jochems, voorzitter, van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen: “er is een baby geboren, maar die moet in het ziekenhuis blijven in een glazen kastje. Broertjes en zusjes mogen vaak de eerste tijd niet op bezoek komen, omdat ze besmettelijke kinderziektes zoals waterpokken kunnen overdragen. En als ze na een tijdje voor het eerst hun broertje of zusje zien, dan is dat onder bijzondere omstandigheden met plakkertjes op het lijfje en met draden en slangetjes en ze zien dat mama en papa verdrietig zijn en weinig tijd hebben voor andere dingen. Maar waarom dat gebeurt is voor een kind moeilijk te begrijpen”. 

Om broertjes en zusjes te helpen heeft de VOC een speelkoffer voor broertjes en zusjes ontwikkeld, waarmee ze spelenderwijs de wereld leren waarin hun broertje of zusje verblijft. In de koffertjes zitten onder meer kleur- en  voorleesboeken die uitleggen wat vroeggeboorte is. Daarnaast kan aan de hand van een speelgoedpop uitgelegd worden waar de plakkers en draadjes in de couveuse voor nodig zijn. De koffertjes worden mogelijk gemaakt dankzij sponsoren en vrijwilligers.

17 november: Wereld Prematuren Dag

Tijdens Wereld Prematuren Dag wordt internationaal stilgestaan bij de grote impact die vroeggeboorte heeft. Overal ter wereld worden bekende gebouwen verlicht waaronder in Nederland de Sassenpoort in Zwolle. Er vinden op deze dag ook in veel ziekenhuizen activiteiten plaats. Vrijwilligers van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen organiseren samen met zorgverleners in diverse ziekenhuizen activiteiten voor kinderen en ouders.  

Jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s 

Vroeggeboorte is voor veel gezinnen een herkenbaar fenomeen. Jaarlijks worden er meer dan 15 duizend baby’s te vroeg geboren in Nederland. Deze baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer duizend baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.  Een vroeggeboorte heeft een enorme impact op de gehele familie. De plotselinge bevalling en angst voor de gezondheid leiden tot een emotionele achtbaan. Heen en weer reizen tussen ziekenhuis, thuis en werk eisen daarnaast een zware tol.

Over VOC

Jaarlijks worden in Nederland 15.000 te vroeg geboren kinderen en daarnaast nog vele duizenden zieke pasgeboren kinderen opgenomen op de afdeling Neonatologie van een ziekenhuis. De VOC behartigt de belangen van deze kinderen en van hun ouders. Daarnaast biedt de VOC ondersteuning in de vorm van informatie en contact met ouders die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt.
couveuseouders.nl

Bron: VOC


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen