Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent

Array

Zorgprofessionals zeer schaars; vacaturedruk bedraagt 4:1

Het aantal unieke (online) vacatures in de zorg is in een jaar tijd met twaalf procent gestegen; van 27.152 in het derde kwartaal van 2018 naar 30.491 in Q3 2019. Dit blijkt uit een onderzoek van Intelligence Group in opdracht van HR-specialist Compagnon. Naast de stijging van het aantal vacatures, blijft ook de vacaturedruk in de zorg bijzonder hoog. Zo heeft iedere actieve baanzoeker (29.400 totaal) de keuze uit maar liefst vier vacatures (104.800 in het afgelopen jaar).


Vooral in de verpleegkunde is de vacaturedruk ongekend hoog. Gespecialiseerde verpleegkundigen (hbo) op zoek naar een baan hebben met 8:1 de keuze uit de meeste vacatures. Maar ook wijkverpleegkundigen (7:1) en mbo verpleegkundigen (6:1) zijn erg gewild. “Er is nog steeds een enorm tekort aan zorgprofessionals”, zegt Frank Roders, Directeur van Compagnon. “Vanwege de toenemende vergrijzing wordt dit tekort in de komende jaren alleen maar groter. Maar liefst twintig procent van alle zorgprofessionals is 55 jaar of ouder en zal in de komende tien tot vijftien jaar uitstromen.”


Arbeidsmarktactiviteit

Binnen de zorgsector zijn 446.700 personen werkzaam in loondienst. Daarnaast werken er 41.000 zzp’ers in de zorg, een stijging van elf procent ten opzichte van het afgelopen jaar en zouden 5.400 werklozen met een zorgopleiding graag in de sector aan de slag willen. Opvallend genoeg is slechts zes procent van de 452.100 werklozen en mensen in loondienst actief op zoek naar een (nieuwe) baan. Ter vergelijking: onder de totale Nederlandse beroepsbevolking bedraagt dit maar liefst twaalf procent. Ondanks de lage arbeidsmarktactiviteit is toch veertien procent van de zorgprofessionals het afgelopen jaar van werkgever gewisseld. Elf procent wisselde van baan bij dezelfde werkgever. Roders: “Ondanks dat ze veel minder vaak actief op zoek zijn, wisselen zorgprofessionals ongeveer even vaak van baan als werkgevers in andere beroepsgroepen. Het is daarom van belang om ook de latente doelgroep (44 procent) bij het wervingsproces te betrekken, omdat zij niet direct in aanraking komen met vacatures.”


Wervingsproces

Waar bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking in het afgelopen jaar actief is benaderd voor een baan, bedraagt dit percentage onder zorgprofessionals slechts 35 procent. Zorgprofessionals vinden een nieuwe baan in 25 procent van de gevallen via bekenden of het eigen netwerk. Roders: “Hieruit blijkt de noodzaak van een sterk referral programma voor de werving van nieuwe zorgmedewerkers. Niet alleen voor eigen medewerkers, maar ook buitenstaanders zoals patiënten en hun familie zijn hierbij interessante partijen.”


Behoud van medewerkers

Van de oud-zorgprofessionals die het afgelopen jaar van vakgebied wisselden, deed 41 procent dit uit onvrede over hun toenmalige functie. Slechts zestien procent stroomde uit omdat hun contract niet werd verlengd. Roders: “Het behoud van bestaande zorgmedewerkers is minstens zo belangrijk als het aantrekken van nieuwe professionals. Om medewerkers binnen boord te houden, is het van belang ze gelukkig te houden”. Uit het onderzoek blijkt dat zorgprofessionals veel belang hechten aan onregelmatigheidstoeslag, een acceptabele werkdruk en de mogelijkheid tot parttime werken. 



Over het onderzoek

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO, 2019) wordt ieder kwartaal door Intelligence Group uitgevoerd onder gemiddeld 4.000 respondenten. Op basis van dit onderzoek kunnen uitspraken gedaan worden over de Nederlandse Beroepsbevolking en elke doelgroep daarbinnen. Met deze databron brengt Intelligence Group de ‘aanbodzijde’ van de markt in kaart.Om de vraag naar zorgprofessionals in kaart te brengen, is gebruik gemaakt van data van Jobfeed.

Bron: Compagnon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen