Eén op drie kinderen groeit op in ongezonde woning

Array

Eén op de drie kinderen in Nederland leeft in een ongezonde woning, waar sprake is van vocht en schimmel, donkere kamers, lage temperaturen of geluidsoverlast. Het hebben van een vochtprobleem in huis is niet alleen vervelend maar schimmels zijn ook slecht voor de gezondheid die dus vaak ontstaan door een vochtprobleem. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor de gezondheid. Opgroeien in ongezonde huizen wordt geassocieerd met een grotere kans op gezondheidsproblemen als astma, eczeem en luchtwegaandoeningen. Het heeft ook een negatieve impact op de leerprestaties van kinderen. Ieder jaar missen Nederlandse kinderen ruim 65.000 schooldagen wegens ziekten die samenhangen met ongezonde gebouwen.

Dit blijkt uit de Healthy Homes Barometer 2019, een omvangrijk pan-Europees onderzoek naar het leefklimaat in gebouwen en woningen in opdracht van de VELUX Groep. De Barometer focust dit jaar op de meest kwetsbare groep in onze samenleving – kinderen.

Meer kans op gezondheidsklachten

Kinderen die worden blootgesteld aan één van de vier risicofactoren (vocht, duister, lawaai en koude) lopen 1,7 keer meer kans op gezondheidsklachten. Voor degenen die met alle vier de risicofactoren leven, is de kans dat zij gezondheidsklachten melden maar liefst 4,2 keer zo groot.

Advies huisartsen

In de huisartsenpraktijk wordt bij kinderen met longproblemen gescreend op de aanwezigheid van antistoffen tegen de belangrijkste inhalatieallergenen zoals schimmels in het bloed. Het advies van huisartsen is dan vochtbestrijding in huis door regelmatig ventileren van de woning. Een te weinig concreet advies. Want hoe ventileer je goed genoeg om schimmels te voorkomen?

Over het algemeen groeien schimmels het beste in vochtige en warme woningen en zijn ze te herkennen aan bruine of zwarte vlekken op de grond, muren of het plafond. Schimmels ruiken muf, en een muffige lucht is een duidelijke indicatie van schimmel in huis. Blootstelling aan schimmels kan nadelige gezondheidseffecten hebben. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verminderde weerstand zijn extra vatbaar voor gezondheidsproblemen door schimmels. Maar ook gezonde mensen kunnen bij blootstelling aan schimmels een verhoogd risico lopen op luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan van astma.

Een astmaverpleegkundige of praktijkondersteuner kan met een huisbezoek problemen signaleren en voorlichting en adviezen geven op het gebied van sanering.

Ventilatieadvies

Continue ventilatie in huis is nodig: voldoende aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. In woningen zonder een mechanisch ventilatiesysteem, vaak oudere huizen, kan dat alleen via natuurlijke ventilatie: lucht stroomt de woning in via ramen en roosters. De vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen de woning uit.

Als naden en kieren zijn dichtgemaakt om tocht en warmteverlies tegen te gaan, vindt er minder ventilatie plaats. Het regelmatig luchten van een woning wordt dan nog belangrijker. Als bewoners ook nog dakramen, ramen en roosters dicht houden ontstaat te weinig luchtstroom door het huis.

Ventilatietips in huis

  • Zorg dat de lucht in huis kan doorstromen: laat ventilatieroosters van ramen en dakramen altijd open en zorg voor goede aan- en afvoer van lucht. En houd de ventilatieroosters schoon.
  • Lucht je huis voldoende: Zet regelmatig ramen of deuren op de benedenverdieping tegelijk open met het dakraam op zolder zodat warme vochtige lucht snel op een natuurlijke manier wordt afgevoerd en de frisse inkomende lucht wordt aangevoerd. Of kies voor een systeem dat ramen automatisch voor je opent en sluit, zoals VELUX ACTIVE.
  • Lucht extra tijdens vochtproducerende activiteiten zoals koken en douchen en als er veel mensen in huis zijn, bijvoorbeeld door in het hele huis even alle ramen of deuren wijd open te zetten.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid: in de winter is het het beste om een luchtvochtigheid tussen de 30 en 55 procent te hebben, in de zomer tussen de 30 en 80 procent.
  • Vermijd extra vocht in huis: droog bijvoorbeeld niet je wasgoed binnen, laat geen vloeistoffen lang met open deksel koken, zet het raam open tijdens of na het koken en maak waterreservoirs regelmatig leeg.
  • Los vochtproblemen zoals lekkages, opstijgend grondvocht of koudebruggen zo snel mogelijk op.
  • Zorg dat de schimmels geen goede voedingsbodem hebben: bewaar het afval van groenten en fruit buiten, houd je huis schoon en vermijd tapijt in je badkamer.
  • Zorg voor een goede temperatuur in huis: bij te lage temperaturen (lager dan vijftien graden), zal vocht sneller condenseren.
  • Zorg voor extra ventilatie van de keuken en de badkamer, met een afzuigkap of mechanische afzuiger.
  • Win professioneel advies in omtrent de luchtkwaliteit in jouw huis.

Verminderde leerprestaties

Ook de leerprestaties van kinderen verminderen door ongezonde gebouwen. In Nederland gaan jaarlijks bijna 2,5 miljoen leerlingen 189 dagen naar school en ruim 70% van die tijd wordt in het klaslokaal doorgebracht. Maar ieder jaar missen Nederlandse kinderen ruim 65.000 schooldagen wegens ziekten die samenhangen met ongezonde gebouwen.

Positief effect

Een goed binnenklimaat is essentieel om de opleiding en het welzijn van kinderen te beschermen. Goede luchtkwaliteit is gekoppeld aan betere prestaties. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een verbeterde luchtkwaliteit de leerprestaties met 15% kan verbeteren, met een positief effect op het werktempo, het aandachtsniveau en de concentratie.

De Jeugdgezondheidszorg kan door de zorgverlener worden ingeschakeld als saneringsmaatregelen op school of kinderdagverblijf nodig zijn.

Over de Healthy Homes Barometer 2019

De Healthy Homes Barometer, die sinds 2015 jaarlijks wordt uitgevoerd, is een initiatief van de VELUX Groep. De Barometer is dit jaar samengesteld door researchinstituut RAND Europe, een non-profit organisatie voor beleidsstudies. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens uit de EU SILC en EUROSTAT databases.

Download de Healthy Homes Barometer 2019 via de link.

Download het RAND Europe report

Over VELUX Nederland

Al 78 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Het productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werkt VELUX wereldwijd met ongeveer 11.000 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2018 had de VKR Holding een totale omzet van 2,6 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 118 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.

Bronnen: VELUX, NHG, Thuisarts & MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen