Eerste landelijke ziekenhuisstaking pakt grootschalig uit

Nederland, Alkmaar 24062019 - Ziekenhuismedewerkers gaan in het hele land zondagdiensten draaien voor een betere cao met 5% loonsverhoging. Op 24 juni trapten zo'n 450 medewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep het actietraject af met een grote werknemersactiebijeenkomst, voor het gebouw van de Raad van Bestuur. Foto: Martin de Bouter | Hollandse Hoogte

Woensdag 20 november wordt op 119 locaties in Nederlandse ziekenhuizen, poliklinieken en revalidatiecentra gestaakt vanwege het uitblijven van een goede cao ziekenhuizen. Dit betekent dat 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra – waar totaal 150.000 mensen werken – 24 uur lang hun deuren sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

Spoedzorg gegarandeerd

Tijdens deze zondagsdiensten, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’, is de spoedzorg wel gegarandeerd. Hoewel de stakingsacties zich voornamelijk binnen de ziekenhuizen afspelen, trekt een delegatie van de lokale actiecomités naar het Jaarbeursplein in Utrechtcentrale locatie. Hier overhandigen zij met de vakbonden een petitie met alle steunbetuigingen aan Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Voor het eerst

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91, CNV Zorg & Welzijn, de actiecomités en de ziekenhuismedewerkers gaan voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis over tot een landelijke staking. Dit doen zij omdat een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers al 7 maanden uitblijft. De vakbonden willen een goede cao voor alle ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Verslechteringen moeten van tafel

De NVZ kwam niet verder dan een gemiddelde structurele loonsverhoging van 2,8% over de looptijd van 34 maanden. Bovendien wilde de NVZ op het gebied van loon – één van de belangrijkste struikelblokken in het cao-traject – voornamelijk afspraken maken over een hogere onregelmatigheidstoeslag en niet over een eerlijke, goede verhoging van het vaste loon voor alle 200.000 ziekenhuiswerknemers. Dat zou betekenen dat ongeveer de helft van de ziekenhuismedewerkers die niet tot weinig onregelmatig werkt – denk aan medewerkers op de laboratoria en de poli’s, röntgenafdelingen en andere ondersteunende diensten – geen goede, structurele loonsverhoging zouden ontvangen.

Daarnaast wil de NVZ verslechteringen doorvoeren, zoals het stoppen met de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering; dit kost medewerkers tot 334 euro netto per jaar. Ook willen zij de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100% naar 90%. De NVZ verpakte haar bod mooi, door deze verslechteringen buiten beschouwing te laten.

Zondagsdiensten

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben sinds juli al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten toen ook 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. Aanstaande woensdag legt een veelvoud van afdelingen hun werk deels neer.

Programma centrale manifestatie
Utrecht Jaarbeursplein

11.30 uur – Inloop
12.00 uur – Opening, werknemers uit alle provincies laten van zich horen, lied St. Antonius ‘Het duurt te lang’
12.15 uur – Welkom door vakbondsbestuurders Rob Koster (FBZ), Joost Veldt (CNV), Stella Salden/Abhilash Sewgobind (NU’91) en Elise Merlijn (FNV)
12.25 uur – Actielied Dijklander Ziekenhuis ‘Op de bres, geen woorden maar daden’
12.30 uur – In gesprek met 6 ziekenhuismedewerkers; Arts (AIOS) Urologie Kèren Zaccai, Oncologieverpleegkundige Anique Landzaad, verpleegkundige Linda Kooiman, doktersassistent poli urologie Gyorgyike Horvath, verpleegkundige Gerard Groeneveld en verpleegkundige Jeanette Verdonk
12.40 uur – Zelfgeschreven rap van het Spaarne Ziekenhuis
12.45 uur – Speech FNV-voorzitter Han Busker en overhandiging petitie/steunbetuigingen met verpleegkundige Marleen Eikelenboom aan NVZ-voorzitter Ad Melkert
12.55 uur – Reactie Ad Melkert
13.00 uur – Einde

In veel ziekenhuizen zijn er, naast de zondagsdiensten, ook actieprogramma’s, o.a. Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Zuyderland in Sittard, VieCurie in Venlo, HMC Westeinde Den Haag, Medisch Centrum Leeuwarden, St Antonius in Nieuwegein.

Bron: FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn